Asylboende.
Gode män och värdfamiljer vittnar om att barnen far illa. Foto: Yvonne Ņsell/SvD/TT

Ensamkommande hamnar i olämpliga hem

1:51 min

Ingen mat, inga kläder och isolerade stora delar av dygnet. Så kan situationen se ut för de ensamkommande flyktingbarn som placeras i familjehem.

P4 Stockholm träffar en 15-årig pojke från Afghanistan på en ungdomsgård på Järvafältet i Stockholm. Han berättar om sina erfarenheter av att bo i familjehem.

– Kylskåpet var oftast tomt. Det fanns varken kött, grönsaker eller frukt i hemmet.

Pojken har på sig en lila dunjacka. Den fick han efter två månader i Sverige. Då hade fritidspersonal slagit larm om att han hade gått i samma beiga byxor och trasiga t-shirt en hel månad - samma kläder som han fick dagen då han kom till Sverige.

Jag letade pantburkar på gator och i sopkorgar för att köpa mat och skaffa fickpengar. Jag såg att det fanns andra människor som samlade pantburkar och tänkte att jag kunde tjäna pengar samtidigt som jag höll gatorna rena. Jag skämdes och visste inte om det var mitt fel att jag fick så lite mat och inga fickpengar.

Pojken beskriver familjehemmet han bor i som ett förvar. Han får varken stöd i att komma in i samhället eller lära sig svenska. Och han verkar inte vara ensam.

Både ensamkommande ungdomar, gode män och värdfamiljer som P4 Stockholm varit kontakt med vittnar om att barn placeras i olämpliga familjehem.

Juma Lomani, ordförande för Afganska riksförbundet i Sverige, kommer ofta i kontakt med ensamkommande ungdomar. Han anser att många värdfamiljer är farliga och kräver bättre utredningar av både familjehemmen och barnens behov.

– De får inte mat och de får jobba. I vissa fall kan de ha misshandlats., säger Juma Lomani.

– Barn från olika konfliktgrupper har hamnat hos varandra, familjehemmet har tagit strupgrepp på halsen, så barnen som haft ett trauma med sig från kriget får uppleva samma trauma här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista