Advokat Sofia Björksten med sin klient, en 19-årig man.
1 av 2
Advokat Sofia Björksten med sin klient, en 19-årig man. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
2 av 2
Rättegången har skjutits upp. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkt för joggingmordet psykisk störd

Den 19-åring som erkänt att han dödade en kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby i somras lider av en allvarlig psykisk störning.

Att en så ung person slumpmässigt väljer ut och dödar en för honom helt okänd person är extremt ovanligt. Men i den första rättspsykiatriska undersökningen kom man fram till att 19-åringen inte var allvarligt psykiskt störd i lagens mening.

Nu har Socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till motsatsen, vilket innebär att 19-åringen kan dömas till rättspsykiatrisk vård.

I det yttrande som rådet lämnat till Attunda tingsrätt står att 19-åringen inte bara var allvarligt psykiskt störd vid brottstillfället den 5 augusti utan också att störningen kvarstår. Det handlar bland annat om återkommande psykosliknande episoder samt en impulskontrollstörning.

I polisförhören pratade 19-åringen själv om sina impulser.

– Den här impulsen som du berättar om, som du fick när du såg henne. Vad var det för impuls? Vad tänkte du då när du såg henne första gången, frågar förhörsledaren om det som hände i motionsspåret i Runby i Upplands Väsby.

– Döda, svarar 19-åringen.

Vid ett annat tillfälle beskriver han det som att det blixtrade till i huvudet.

Dagen för dödandet hade 19-åringen bråkat med en närstående. Han har berättat att han brukar bli lugnare av att gå och att han därför befann sig vid motionsspåret. När en för honom helt okänd 21-årig kvinna sprang förbi attackerade han henne och ströp henne till döds.

Förutom mord är 19-åringen åtalad för våldtäktsförsök samt för brott mot griftefrid på grund av det han utsatte den döda kroppen för. Själv har han sagt att han inte försökt att våldta kvinnan. När det gäller brottsrubriceringen mord han 19-åringens försvarare, Sofia Björksten, sagt att han erkänner dråp.

– Vilket ju är en annan grad av uppsåtligt dödande.

Förhandlingarna i tingsrätten hölls bakom stängda dörrar i december. Datum för dom är ännu inte bestämt, men huvudförhandlingen återupptas den 17 februari.

Detta har hänt

Ida Johansson hittades död vid ett motionsspår i Upplands Väsby. Foto: Christine Olsson/Privat.

På kvällen den 5 augusti gav sig en 21-årig kvinna ut och sprang på ett motionsspår i Runby i Upplands Väsby norr om Stockholm.

Sökpådraget drogs igång samma kväll sedan hennes föräldrar, som också sprang i motionsspåret, anmält henne försvunnen.

21-åringen hittades död klockan två på natten den 6 augusti.

Polisen sökte efter mördaren bland annat med hjälp av en gärningsmannaprofil och så kallad geografisk profilering. Man hörde också tidigare brottsdömda samt utredde mängder av tips.

Den 10 september kom tipset om den misstänkte 19-åringen som hördes och topsades samma dag. På kvällen greps han och erkände att han dödat kvinnan.

Den 11 september häktades 19-åringen av Attunda tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Den 7 december åtalades han för försök till grov våldtäkt, mord och brott mot griftefrid.

Rättegången inleddes den 15 december och pågick i några få dagar. Sedan har man inväntat yttrandet från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista