J-O Waldner under sin avslutningsmatch på karriären
1 av 3
J-O Waldner under sin avslutningsmatch på karriären. Foto: Maja Suslin/TT
Mikael Appelgren och Agneta Sjödin i publiken
2 av 3
Mikael Appelgren och Agneta Sjödin i publiken. Foto: TT Nyhetsbyrån Foto: Maja Suslin/TT
Doktor Alban ser på när Jan-Ove Waldner spelar sin karriärs sista match
3 av 3
Doktor Alban ser på när Jan-Ove Waldner spelar sin karriärs sista match. Foto: TT Nyhetsbyrån Foto: Maja Suslin/TT

J-O Waldner bjöd på show i sista matchen

1:45 min

Det blev seger och förlust för J-O Waldner när bordtennislegendaren spelade sina två sista matcher i sin långa karriär.

Jan-Ove Waldners sagolika karriär är nu över. Det blev både seger och förlust när han för sitt Spårvägen/Ängby spelade sina sista tävlingsmatcher.

– Det viktiga var att jag kunde spela, resultatet var inte så viktigt. Sen när det börjar dra ihop sig och jag såg att jag hade chansen så blev ju resultatet viktigt igen då, som vanligt, säger J-O Waldner till Radiosporten och fortsätter:

– Jag kände det redan i den första matchen den här säsongen att det fick vara nog. Det skulle bli för jobbigt med rygg och grejer, så det blir skönt. Jag vill ju kunna spela golf sen utan problem. Jag rycktes med av publikens drag. Sen började jag spela bra och märkte att det blev ett jäkla drag även om jag bara gjorde hyfsade bollar. Då stiger du ju själv och tycker att det är jättekul att spela.

Den 50-årige Waldner inledde i ett fullproppat pingiscenter i Liljeholmshallen i Stockholm den nästan hälften så gamla Simon Arvidsson, 26. På plats fanns celebriteter som bland andra Niclas Wahlgren, Dr Alban och Agneta Sjödin.

J-O Waldner avslutar karriären som 58-rankad i Sverige. Och i öppningsmatchen mot Arvidsson, rankad 25, så fick han slå ur underläge.

I en jämn kamp visade Waldner dock stundtals upp sin höga klass och glänste med sin serve och dessutom i lite längre bolldueller. Han tog hem matchen med 3-2 i set.

– Det enda jag var orolig för innan var att jag skulle känna av en skada i ljumsken. Eller det andra var att det skulle ta slut för fort. Men det blev en perfekt match, det gick inte att få det bättre, sa Waldner efter segern till SVT.

I den andra matchen, Waldners absolut sista tävlingsmatch i karriären, blev 23:e-rankade Andreas Törnkvist för tuff. 3-1-förlust i set för Waldner som sa så här till SVT efter matchen:

– Två set bara försvann. Jag vet inte vad som hände, jag tappade koncentrationen. Så här fräsch har jag inte varit på länge. Det första setet var det bästa för året tänkte jag säga, men jag har ju knappt lirat.

Waldner bjöd dock även på godis i denna match. I första set svarade han för en patenterad Waldner-boll då han tittade bort samtidigt som han slog en rak forehand som Törnkvist inte hängde med på.

J-O Waldner debuterade i elitserien som tolvåring för 38 och ett halvt år sedan. I första matchen mötte han Söderhamns Glenn Östh, numera sportchef i Sveriges olympiska kommitté. 

I kväll tog den långa karriären slut. På meritlistan har J-O Waldner bland annat OS-och VM-guld.


Fakta, Jan-Ove Waldner:

Född: 3 oktober 1965.

Bor: Stockholm.

Klubbar: Spårvägen 1971-1984, 1987-1991, 2012-, Saarbrücken, Tyskland, 1984-1987, Ängby 1991-1995, 2003-2015, Kalmar, Pluderhausen, Tyskland, 2003-2005, Fulda, Tyskland, 2005-2012.

Meriter: OS: singel, guld 1992, silver 2000. VM: sex guld, sju silver, fyra brons. EM: elva guld, fem silver, tre brons. Dessutom SvD:s Bragdguld vid två tillfällen - 1989 (lag) och 1992.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista