Helen Mirren och Oscarsnominerade Bryan Cranston i Trumbo. Foto: Scanbox Entertainment.
1 av 8
Helen Mirren och Oscarsnominerade Bryan Cranston i Trumbo. Foto: Scanbox Entertainment.
Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo och Brian d'Arcy James i Spotlight. Foto: UIP.
2 av 8
Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo och Brian d'Arcy James i Spotlight. Foto: UIP.
Géza Röhrig som Saul i Sauls son. Foto: Stuios S Entertainment.
3 av 8
Géza Röhrig som Saul i Sauls son. Foto: Stuios S Entertainment.
Ur Deadpool. Foto: Fox Movies.
4 av 8
Ur Deadpool. Foto: Fox Movies.
Ur Charlie Kaufmans Anomalisa. Foto: UIP.
5 av 8
Ur Charlie Kaufmans Anomalisa. Foto: UIP.
Dakota Johnson och Rebel Wilson i How to be single. Foto: Fox movies.
6 av 8
Dakota Johnson och Rebel Wilson i How to be single. Foto: Fox movies.
Karl Glusman i Love. Foto: Njutafilms.
7 av 8
Karl Glusman i Love. Foto: Njutafilms.
Ben Stiller, Penélope Cruz och Owen Wilson i Zoolander 2. Foto: UIP.
8 av 8
Ben Stiller, Penélope Cruz och Owen Wilson i Zoolander 2. Foto: UIP.

Sanna historier bäst bland biofilmerna

"Här är steget inte långt till porrfilm"
7:59 min

Zoolander, Auschwitz, sex och starka verklighetsbaserade historier. Åtta filmer har premiär i helgen och flera av dem är väl värda att se, enligt recensent Björn Jansson.

Vi börjar med årets första femma. Trumbo heter filmen som handlar om en av de främsta manusförfattarna i Hollywoods drömfabrik, Dalton Trumbo. Han är framgångsrik, har ett stort hus och familj och är kommunist. Detta håller han inte tyst, trots att USA började jaga kommunister efter andra världskriget.

Trumbo får förstås problem. Han får yrkesförbud och hamnar i fängelse, men fortsätter skriva sina manus - fast anonymt under andras namn. Två av hans manus vinner senare Oscars.

Trumbo är en sann historia, speglad på ett snyggt tidsdoftande sätt. Filmen är effektivt berättad. Den är både berörande och kul, och skriven på ett flyhänt sätt - som om Dalton Trumbo själv suttit vid skrivmaskinen.

I huvudrollen ser vi Bryan Cranston, och han har mycket rättvist fått en Oscarsnominering för rollen. Mitt betyg till Trumbo blir en femma.

Spotlight är en av årets Oscarsfavoriter. Den handlar om den grävande redaktionen på Boston Globe som arbetar fram historien om alla inom den katolska kyrkan i Boston som begått sexuella övergrepp - övergrepp som kyrkan mörklagt. Omfattningen visar sig vara enorm.

Även det här är en sann historia som filmats på ett nästan dokumentärt sätt. Det är ett övertygande skådespel av bland andra Mark Ruffalo, Michael Keaton och Rachel McAdams. En riktigt välgjord murvelhistoria, som jag ger betyget en stark fyra.

Så en film som gör ont, som är påfrestande att se. Sauls son heter den och utspelar sig i Auschwitz i krigets slutskede 1944.

Allt är filmat med en fyrkantig filmruta som gör det klaustrofobiskt, det är nära och ibland suddigt. Det är som om kameran sitter på Sauls axel där han rör sig i den grymma världen.

Saul är fånge och ingår i en grupp som ska transportera bort dödade fångar och rengöra gaskamrarna. En dag tycker han sig se sin son bland de avrättade, och han gör allt för att sonen ska få en riktig begravning - så fin som det är möjligt i alla fall.

Sauls son är i många stycken veckans bästa film, men den är samtidigt svår att se. Mitt betyg blir en stark fyra.

Deadpool är en Marvin-film, med tecknad förlaga. Det handlar om Deadpool, en före detta militär som drabbats av cancer. Han utlovas ett botemedel som ska göra honom frisk och till en superhjälte, vilken också händer. Men hans kropp blir vanställd och han sig ut för att hämnas på de som förstört hans liv.

Filmen börjar bra - annorlunda, humoristiskt - men sen börjar det vanliga dödandet där man ska tycka att det är kul att han gör kebab av en motståndare.

Deadpool bygger helt på att man gillar ironin kring de här superhjältarna och tycker det är en vettig grej att skratta åt ultravåld och lite sex. Nej, säger jag och ger en svag tvåa till Deadpool.

Bättre är Anomalisa - manusförfattaren Charlie Kaufmanns nya film. Där får dockor visa mänskliga känslor. En författare till självhjälpsböcker tar in på hotell och får ihop det med en av deltagarna på eventet han ska besöka.

Det finns några riktigt fina scener i filmen, men den är som helhet lätt att glömma. Mitt betyg blir en stark trea.

How to be single är en sån där film som kanske såg bra ut på manusstadiet. Här finns en rad skämt om singellivet och enkla livsvisdomar, men när det kommer ut ur skådespelarnas munnar känns det ganska oengagerat och sökt.

Det här är inget som någon verkar ha brunnit för. Det blir helt enkelt för många skämt och blinkningar till publiken för att man ska orka bry sig. En tvåa i betyg från mig till How to be single.

Love, är filmen som blivit omtalad för att skådespelarna har så mycket sex på riktigt i filmen. Här kan man med fog ställa sig frågan när en film går från porrfilm till drama.

Det är mycket sex i Love men det stora problemet med filmen är att det som är mellan allt sex mest känns som uttråkade transportsträckor. Då är ju inte steget till porrfilm långt.

Filmen handlar om amerikanen Murphy som saknar sitt ex Electra, som han minns i otaliga sexscener. Numera har han barn och sex med Omi. Ja, ni hör själva...

Mitt betyg till Love blir en svag tvåa. Det finns kanske nånstans ett försök till att berätta ett drama med mycket naket - om kärlek som kantrar över i sex - men mest känns det som det finns ett dåligt manus begravt bland lakanen.

Jag skrattade när jag såg den femton år gamla Zoolander nyligen. Ben Stiller och Owen Wilson är tillbaka som de korkade manliga modellerna Hansel och Derek Zoolander - Zoolander som slog igenom med sin plutande mun och förföriska blick.

Nu när vi återvänder jagas en ung kille genom gränderna. Han hinner fram till Stings port, men mejas ner av några gangsters. Det visar sig vara Justin Bieber som peppras ner och det sista han gör, när han ligger där döende, är att ta en selfie med Zoolanders välkända min.

Det här är ultrafånigt, kul och packat med kändisar; Kate Perry, Sting, alla de kända modedesignerna, Benedict Cumberbatch och Penelope Cruz. Jag tycker nog att första filmen var bättre, men det här är också ganska kul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".