David Eberhard, verksamhetschef på Prima. Foto: Sveriges Radio.
1 av 3
David Eberhard, verksamhetschef på Prima Liljeholmen, menar att ersättningssystemet är så krångligt att det lätt blir fel. Foto: Sveriges Radio.
450 000 kronor måste Prima betala tillbaka till landstinget. Foto: Mariela Quintana Melin
2 av 3
450 000 kronor måste Prima betala tillbaka till landstinget. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
"Det är inte acceptabelt att dokumentationen är felaktig", säger Conny Gabrielsson. Foto: 450 000 kronor måste Prima betala tillbaka till landstinget. Foto: Mariela Quintana Melin
3 av 3
"Det är inte acceptabelt att dokumentationen är felaktig", säger Conny Gabrielsson. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Vårdföretag måste betala tillbaka till landstinget

1:42 min

När Hälso- och sjukvårdsförvaltningen granskade Prima vuxenpsykiatri i Liljeholmen upptäcktes flera felaktigheter. Nu tvingas företaget att betala tillbaka nästan en halv miljon kronor till landstinget.

När revisorerna granskade 124 vårdkontakter på Primas vuxenpsykmottagning i Liljeholmen bedömde dom cirka 20 procent som felaktiga. Bland annat har Prima i en del fall registrerat telefonkontakter som vård. Andra gånger har nybesök registrerats flera gånger. Det har gjort att Prima har fått mer pengar än vad de borde.

David Eberhard är verksamhetschef på Prima Liljeholmen sedan i mars. Han kan inte riktigt svara på varför det har blivit så mycket fel. Men han menar att det krångliga ersättningssystemet är en stor anledning.

– Systemet är oerhört krångligt och som gjort för att det ska bli fel. Du ska koda allt du gör och koda allt i samband. Det innebär ju inte att vederbörande har gjort fel utan har kodat fel. Men något medvetet fusk är det inte tal om, säger David Eberhard.

Nu ska landstinget få tillbaka 450 000 kronor.

– Det är inte acceptabelt att dokumentationen är felaktig, säger Conny Gabrielsson som är ansvarig chef på hälso-och sjukvårdsförvaltningen.

– Glädjande nog kan vi konstatera att det inte är några medicinska brister i det som har skett. Och vi har kommit överens med vårdgivarna om att här finns skäl att titta över vad de har tagit betalt av oss och vi är överens att de ska betala tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista