David Eberhard, verksamhetschef.
1 av 2
David Eberhard, verksamhetschef. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /
Conny Gabrielsson är ansvarig chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Foto: Mariela Quintana Melin
2 av 2
Conny Gabrielsson är ansvarig chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Prima Liljeholmen får nytt avtal - trots felaktigheter

1:40 min

Revisionen visade att Primas psykiatriska mottagning i Liljeholmen hade begärt för mycket pengar av landstinget. Ändå har de fått teckna ett tilläggsavtal som ger bolaget ytterligare 40 miljoner kronor.

Det var 2011 som politikerna i landstinget bestämde att den psykiatriska mottagningen i Liljeholmen skulle upphandlas och drivas privat. Prima psykiatri vann upphandlingen till nästan hälften av konkurrenternas anbud. För 33,5 miljoner kronor skulle de driva mottagningen. Men de pengarna har inte räckt, menar Primas verksamhetschef David Eberhard.

– Vi har mycket mer patienter än vad vi trodde. Uppdraget som sådant var formulerat att det skulle vara ett visst antal patienter. Men vi har oerhört mycket fler patienter. Så många att vi inte får betalt för det vi gör, säger David Eberhard.

Därför har Prima velat utöka avtalet med landstinget. Det var just därför som hälso- och sjukvårdsförvaltningen granskade mottagningen. Som P4 Stockholm berättade  tidigare i dag upptäcktes flera felaktigheter och Prima ska nu betala tillbaka nästan en halv miljon kronor.

Ändå har landstinget tecknat ett nytt avtal med Prima. Det ger Prima upp till 74 miljoner kronor om året, alltså mer än dubbelt så mycket än det pris som Prima vann upphandlingen på.

Conny Gabrielsson är ansvarig för upphandlingen hos landstinget.

– Vi kunde konstatera från revisionen att det var en faktiskt efterfrågeökning. Och då har vi lagt en beställning till Prima på betydligt mera patientbesök än upphandlingen, säger Conny Gabrielsson. 

Borde inte upphandlingen göras om då om det visar sig att efterfrågan är större än vad ni trodde?

– Viktigt är att det är precis samma pris som vi använder nu. Enda vi gör är att vi köper möjlighet till fler patienter att komma till Prima. Och då följer vi det avtal vi har, säger Conny Gabrielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista