Deltagare i Vikingarännet vid Skokloster. Arkivbild Foto: Elisabeth Terenius
Arkivbild. Deltagare i Vikingarännet 2012 vid Skokloster. Foto: Elisabeth Terenius

Höjd beredskap inför Vikingarännet

0:57 min

Räddningstjänstens dykare kommer att prioritera bort vissa ärenden för att vara beredda att rycka ut om någon skulle hamna i vattnet under skridskoloppet på söndag.

– Det betyder att vi inte skickat iväg dem på mindre uppdrag, till exempel automatlarm, säger Roger Steffen på Storstockholms räddningscentral.

Roger Steffen säger att arrangören för Vikingarännet har god beredskap när det gäller själva tävlingsbanan. Däremot finns det sämre kontroll på nyfikna som ger sig ut för att följa tävlingen.

– Där kan det finnas människor med barnvagnar eller snöskotrar som åker på isarna, allt möjligt. Och därför försöker vi ha dykarna intakta. Ifall någon skulle gå igenom isen.

Förra helgen hamnade två skridskoåkare i vattnet på Håtunaviken där tävlingen hålls. En av dem omkom. Dykare var på plats efter drygt en halvtimme och ungefär tjugo minuter senare hade kroppen bärgats på tio meters djup.

– Det är ju minuter det handlar om innan syrebristen förstör eventuella hjärnfunktioner. Ju snabbare vi kan vara på plats, desto bättre är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista