Häktningsförhandling efter planerad attack i Nynäshamn
1 av 2
Ett 15-tal poliser på plats. Foto: Erik Nylander/TT
Häktningsförhandling i Södertörns tingsrätt. Foto: Erik Nylander/TT
2 av 2
Åhörarna stöttade de misstänkta männen. Foto: Erik Nylander/TT

Flera häktade för planerad attack mot asylboende

1:11 min

Ytterligare tio personer har häktats vid Södertörns tingsrätt misstänkta för att ha förberett en attack mot ett flyktingboende i Nynäshamn.

Totalt är 13 personer av 14 häktade under brottsrubriceringen förberedelse till grov misshandel.

– Man har samlats för att ge sig på ett flyktingboende i närheten. Tretton av dem är polska medborgare och den fjortonde är ukrainsk medborgare. De har lite olika inställning till det hela, men alla förnekar ju, säger åklagare Patrik Viklund.

Mellan 50 och 100 personer hade slutit upp för att stödja de misstänka männen när förhandlingarna fortsätte i Södertörns tingsrätt i morse. Åhörarna var så många att förhandlingarna inte kunde börja i tid.

Ett 15-tal poliser var på plats. Men allt ska ha gått lugnt till.

– Det är väldigt många där men det är väldigt lugnt. Det är häktningsförhandlingarna de är intresserade av och man har fått ta ett antal salar i anspråk för att ha medlyssning, säger Sven-Erik Olsson vid polisens regionledningscentral till TT.

Häktningsförhandlingarna, som påbörjades redan i går, gäller de 14 män som misstänks ha planerat ett angrepp mot ett asylboende i Nynäshamn där de enligt åklagaren skulle misshandla folk.

I männens bilar hittade polisen påkar, knivar, järnrör och yxor. De greps inte långt från det aktuella asylboendet vid en camping i Nynäshamn. Händelsen rubriceras som förberedelse till grov misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista