Åsa Lindhagen
Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen(MP). Foto: Lieselotte van der Meijs/Stockholms Stad

Kontrollen av familjehemmen kommer bli bättre

0:45 min

Ensamkommande flyktingbarn hamnar i många fall i olämpliga familjehem. Men socialborgarrådet i Stockholm säger att man nu börjar komma i takt med uppföljningen av förhållandena på familjehemmen.

Idag har vi rapporterat om att många ensamkommande ungdomar hamnar i olämpliga familjehem. Trots att familjehemmen får höga arvoden på över20 000 kronor per barn och månad så får många barn varken kläder eller tillräckligt med mat.

Men situationen som P4 Stockholm beskriver stämmer inte Stockholms socialborgarråd, miljöpartisten Åsa Lindhagen:

- Den bild som jag fått är inte att vi har väldigt många barn som inte får kläder och mat, men det är klart att varje barn som lever i ett hem som inte är lämpligt är ett barn för mycket.

Men om ni gör allt man kan, då räcker ju inte det eftersom barn far illa?

– Det som har gjorts nu är att man gjort uppföljningar i varje hem där vi släpat efter lite, sedan är det så att familjehem som inte behandlar barnen bra det måste vi göra allt vi kan för att placera om barnen som fort det går.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista