Lägenhetshus i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Lägenhetshus i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bostadsbrist guldgruva för bedragare

1:30 min

Allt fler blir lurade på pengar över nätet på olika vis och det är tydligt enligt Polisen att bedragarna har lärt sig att utnyttja den stora bristen på bostäder i länet.

19-åriga Melina Granberg lurades på pengar av en kvinna på ett forum på Facebook , när hon trodde att hon skulle få hyra kvinnas lägenhet.

- När man sitter där i det läget att man vill ha en lägenhet och man ser något erbjudande som är riktigt bra, då tror man på det. Man sitter inte och läser på samma meddelande tio gånger. Utan skriver någon att man kan få lägenheten, ja då blir man ju glad.

 Melina läste en annons på Facebook om en ledig lägenhet i Bromma och svarade så snabbt hon kunde. Kvinnan svarade att hon kunde tänka sig hyra ut lägenheten till Melina, men först ville hon ha en kreditupplysning och förklarade att Melina för att få det kunde sms:a ett särskilt nummer. När Melina fick svaret att hon nu köpt ett antal spelmarker på ett spel på internet, drog hon öronen åt sig.

 - Jag tror att det är ganska lätt att bli lurad så här. För de som försöker lura en har så bra strategi för hur ska göra och hur de ska bära sig åt, säger hon.

 Nu slutade notan på ett par hundra kronor för Melina, men exemplen är många där folk på olika vis blir lurade just när de söker lägenhet. Och i takt med att fler står utan bostad är det något som bedragarna utnyttjar, enligt polisen, och just här i Stockholms län visar statistiken att bedrägerierna ökar. Och Polisen ser annonsering om bostäder som en tydlig risk för lurendrejeri.

 - Man blir allt duktigare på att utnyttja sådana här situationer. Och man ska vara medveten om att när det handlar om sådant som bostäder, mobiler, kameror eller andra attraktiva varor eller tjänster, där finns en större risk att en bedragare försöker lura en, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericenter.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista