Tensta Träff. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
ABF blir förvaltare av Tensta Träff. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

ABF tar över Tensta Träff

1:28 min

Kulturnämnden beviljar ABF drygt två miljoner kronor för 2016 för att utveckla och driva Tensta Träff i nordvästra Stockholm.

Men Gregor Wroblewski, ordförande för paraplyorganisationen Kulturhusföreningen Tensta Träff, som tidigare förvaltade lokalen i sju år fram till årsskiftet, är besviken. 

– Det är frustrerande att den strategiska avdelningen på Kulturförvaltningen inte förstår hur man på ett effektiv sätt jobbar med civilsamhället, säger han.

Enligt Gregor Wroblewski ville den tidgare föreningen utveckla ett lokalt kulturhus men kulturförvaltningen ströp de ekonomiska förutsättningarna för det.

Men det socialdemokratiska kulturborgarrådet, Roger Mogert, tycker att det här är en bra lösning för möteslokalen i Tensta.

Enligt honom har den tidgare föreningen kritiserats för att inte ha samarbetat med andra aktörer och föreningar i Tensta.

– Jag förstår att det är tråkigt för dem om det kommer en ny aktör och de känner att de har andra möjligheter att göra bra saker. Men ABF är också en helt annan typ av aktör med en helt annan typ av vision och ett större nätverk. Vårt mål är inte att stödja den ena eller andra aktören utan vårt mål är vad som kommer ut för Stockholmarna och vad kommer ut för Tensta-borna i det här, säger Roger Mogert.

När ABF tar över Tensta Träff under våren vill man tillsammans med lokalsamhället i Tensta skapa ett kultur-och utbildningshus som också rymmer en folkhögskola. Men än så länge är förutsättningarna oklara.

Håkan Wiclander, studieombudsman på ABF, är rädd att de renoveringsplaner som finns för huset kan försvåra flytten.

Men kulturborgarrådet Rogert Mogert säger att man nu tittar på lösningar så att ABF kan starta de nya verksamheterna till våren. Han tror att verksamheten i Tensta kan bli ett lyft för hela Stockholm.

– Vi hoppas ju på att det här kan komma att bli ett center för kultur, folkbildning, demokrati och bli något liknande med det ABF på Sveavägen också är, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista