Poliser vid beskjuten bil i Fittja
En man skadades vid skottlossning mot en bil i Fittja Foto: Johan Nilsson/TT

Demonstrant skottskadad i Fittja

En man hålls nedsövd med livshotande skottskador
1:18 min

Den man som skottskadades i Fittja under lördagseftermiddagen vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador. Ingen är misstänkt, men enligt polisen finns det flera vittnen till händelsen, som skedde i nära anslutning till en politisk demonstration. 

Det var i samband med en prokurdisk demonstration i Fittja, söder om Stockholm, som en man skottskadades. Den skottskadade mannen befann sig vid halv fem-tiden på lördagseftermiddagen i en följebil till demonstrationen, en minibuss draperad med kurdiska flaggor, när han blev beskjuten. Minst två skott ska ha avlossats från en annan bil, som sedan lämnade platsen i hög fart.

Den skadade mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus och händelsen utreds nu som försök till mord. Ett 60-tal kurdiska demonstranter samlades vid sjukhuset under lördagskvällen.

– Målsäganden är kvar på sjukhuset och är fortfarande livshotande skadad, säger Christer Holmer, stationsbefäl vid polisen i Söderort till TT.

Händelsen utreds som försök till mord. Minibussen har undersökts av tekniker och bärgats från platsen.

Enligt arrangörerna var motivet till attacken politiskt. Polisen bekräftar också att man utreder en koppling mellan skjutningen och demonstrationen.

– Det finns skäl att misstänka det. Vi jobbar förutsättningslöst, men det är en trolig koppling, säger Christer Holmer.

Enligt polisanmälan ska händelsen ha föregåtts av ett tumult vid en turkisk föreningslokal, där demonstranter uppges ha kastat sten.

– Nu jobbar man med att prata med vittnen till händelsen, säger Christer Holmer.

Även säkerhetspolisen har informerats om skottdådet.

– Vi känner till det och vi följer ärendet och delar den information vi kan ha med polisen. Men utredningen hanteras av polismyndigheten, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.

På söndagen samlades åter prokurdiska demonstranter för en marsch från Skärholmen, i södra Stockholm, till Medborgarplatsen på Södermalm. Manifestationen som enligt polisen samlade några hundra personer var över vid 14-tiden.

– Allting avlöpte lugnt och demonstrationen är avslutad, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".