Bild på händer som brer marmelad på en macka Foto: Fredrik Sandberg / TT
Frukostklubbar startar på Stockholms skolor Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Klubbar ska få unga att äta frukost

2:36 min

Var fjärde ung skippar frukosten minst en gång i veckan. Nu startar Röda Korsets ungdomsförbund frukostklubbar för att få skolungdomar att äta på morgonen. 

Åtta av tio svenskar påverkas negativt av att hoppa över frukosten, det visar en färsk undersökning från TNS Sifo som Röda Korsets Ungdomsförbund beställt. Samtidigt skippar mer än var fjärde ung frukosten minst en gång i veckan.

Sedan 2010 har Röda Korsets Ungdomsförbund drivit frukostklubbar på skolor i Malmö och Göteborg och nu öppnar de första frukostklubbarna i Stockholm. 

– Det handlar om att skapa de bästa förutsättningarna för att klara av sin skoldag och att hitta en social mötesplats där man tar sig tid att äta frukost, säger Kim Hof, verksamhetsutvecklare för Frukostklubben

Hur funkar frukostklubbarna rent konkret?
– Oftast är frukosten innan skolan börjar men kan också vara under första rasten. Det är våra frivilliga som fixar och äter frukost med ungdomarna, säger Kim Hof. 

Frukostklubben drog igång i Norsborg förra veckan. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista