Amineh Kakabaveh, ordförande för föreningen varken hora eller kuvad. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Amineh Kakabaveh, ordförande för föreningen varken hora eller kuvad. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Hederskultur problem för många unga tjejer

1:55 min

Var fjärde ung tjej kontrolleras mycket hårt av sina manliga släktingar och föräldrar, enligt en enkät som föreningen Varken hora eller kuvad gjort.

– En moralpolis behöver inte vara en imam eller en präst, det är de här killarna som ska ha koll på sina kusiner och sina systrar så på så sätt utsätter man både tjejer och killar för hederskulturen, säger Amineh Kakabaveh som är ordförande för föreningen Varken hora eller kuvad.

Organisationen har låtit 1 100 skolelever mellan 12 och 18 år i södra delen av länet och runt Järvafältet svara på frågor om sin egen upplevda frihet. Det handlar om skolor Fittja, Norsborg, Alby och Hallunda i Botkyrka och skolor i Rinkeby i Stockholm och i Flemingsberg i Huddinge.

Undersökningen är gjord för att se hur vanligt det är att flickors frihet begränsas i skolor där det går många barn med invandrarbakgrund.

Studien visar är att flickorna upplever mycket mindre frihet än pojkarna när klassen exempelvis ska åka på skolresor, besöka simhallen eller gå på bio.

Enligt Amineh Kakabaveh kommer kraven inte enbart från flickornas föräldrar.

– De säger att de inte är så konservativa, utan grannarna har koll. Det finns många arbetslösa och många börjar helt plötsligt bry sig mer om grannens dotter än vad de själva gör.

Studien visar också att många ungdomar känner liten tilltro till exempelvis polisen och socialtjänsten. Förtroendet för religiösa samfund är betydligt större.

– De har övervägande mer tilltro till religiösa samfund än till det övriga samhället i ett sekulärt land som Sverige, säger Amineh Kakabaveh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista