1 av 2
Rockgruppen Europe. Foto: Janerik Henriksson/TT
2 av 2
Rockgruppen Europe 1999. Foto: Janerik Henriksson/TT

Europe kan bli skulptur i Upplands Väsby

"Något minnesmärke blir det"
1:08 min

Upplands Väsby kan få ett minnesmärke över Europe. Kommunen och byggprojektet Fyrklövern har planer på att hedra rockbandet.

Igår var det 30 år sedan låten The Final Countdown släpptes - megahiten som sålde i åtta miljoner exemplar och gjorde gruppen Europe världskänd.

P4 Stockholm försökte gå till botten med varför det inte finns något minnesmärke för låten, eller bandet, i hemkommunen Upplands Väsby.

– Det borde det verkligen finnas, sa en man på stan.

Nu flaggar bostadsprojektet Fyrklövern att det finns planer på något form av minnesmärke över det legendariska rockbandet.

– Det är pågår på planeringstadiet än så länge, men det finns en överenskommelse med en av de 13 byggherrer som ska bygga här att vara med och finansiera något slags minnemärke över Europe, säger Fyrklöverns projektledare Alarik von Hofsten.

Hur kommer det se ut?

– Monument låter storskaligt, men någonting blir det och vi kommer säkert involvera konstnärer för att få till det där på ett bra sätt, säger Alarik von Hofsten och uppskattar att Upplands Väsbyborna kommer att kunna beskåda minnesmärket om ungefär tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".