Bild på nya blodcentralen vid Odenplan utifrån. Foto: Ingrid Engström / Blodcentralen
Blodcentralen på Fridhemsplan flyttar till Odenplan Foto: Ingrid Engström / Blodcentralen

Ny blodcentral öppnar på Odenplan

2:29 min

Blodcentralen på Fridhemsplan stänger och öppnar i nyrenoverade lokaler på Norrtullsgatan 6 vid Odenplan. Det blir Stockholms största blodgivningscentral. 

Den nya blodcentralen ligger på sjätte våningen och har en imponerande utsikt. Givare kan lämna både blod och trombocyter. 

– 10 personer kan ge blod samtidigt, och fyra personer kan lämna trombocyter (blodplättar). Det tar lite längre tid att lämna blodplättar, så det måste man boka in sig på i förväg, säger Ingrid Engström på Blodcentralen.

– Blodsituationen i Stockholm är inte den bästa just nu. Februari är en månad med mycket influensa, så många är sjuka, och kan inte komma hit och lämna blod. 

– Vi hoppas att alla blodgivare som gick på Fridhemsplan följer med oss och att vi kan locka nya givare. 42 000 ger blod i Stockholm, men det är alldeles för få, säger Ingrid Engström.

Fridhemsplan stänger torsdag 18 februari och flytten pågår redan. Invigning sker på Norrtullsgatan 6 vid Odenplan med bandklippning av SLLs chefsläkare Anna Nergårdh 16 februari kl 15.00. Den 17 februari har blodcentralen öppet första heldagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista