"Många inom psykiatrin säger upp sig", säger Johan Styrud. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
Många inom psykiatrin säger upp sig, säger Styrud. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Psykiatrin kritiseras av fack och anhöriga

1:48 min

Läkare inom psykiatrin säger upp sig och ungdomar på BUP får inte den hjälp den behöver. Nu slår både Läkarföreningen och föräldrar larm.

P4 Stockholm har i veckan berättat om Prima i Liljeholmen. Men problemen inom psykiatrin är mycket större än så. Vården är under all kritik, säger Johan Styrud från Stockholms läkarförening.

Johan Styrud får många samtal från medlemmar som jobbar inom psykiatrin.

– De flesta beskriver hur pressade de är. Tyvärr så har man skurit ner vården sakta men säkert. Nu är nivån under all kritik, säger han och fortsätter:

– Tyvärr är det så att många står inte ut. De säger upp sig eller blir sjukskrivna.

Men flest samtal om psykiatrin får Johan Styrud av anhöriga som är förtvivlade över att vården inte tar hand om deras nära och kära.

Maria, som egentligen heter något annat, är mamma till två tonårstjejer som haft kontakt med Barn- och Ungdomspsykiatrin, BUP. Hon tycker inte att det har hjälpt. Redan vid första besöket fick en av döttrarna diagnosen depression och mediciner utskrivna. När de inte hjälpte fick hon nya, och så höll det på.

– Sedan körde man det här konceptet fyra fem gånger och vi kom ingen vart. Det slutade med att hon vägrade att gå dit och vägrade att ta sina mediciner. Och någonstans där efter började hennes välmående komma tillbaka, berättar Maria.

I dag mår dottern bra. Men Maria tycker att BUP måste tänka om och börja bemöta patienterna på ett annat sätt. Mer peppande och positivt tänkande, säger hon.

– Man kommer dit som en ganska skör ungdom i en känslig ålder och känner att inte ens de här experterna kan hjälpa mig att må bättre. Då  kan de få för sig att det här är kört. Det är allvarligt, säger hon.

Framförallt, menar Maria, behöver BUP mer resurser.

– Den psykiska ohälsan ökar samtidigt som resurserna har minskat. Det går inte hand i hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista