Michaela Fletcher.
1 av 2
Michaela Fletcher (M), kommunalråd i Österåker Foto: Foto: Sussi Lorinder/Österåkers kommun.
John Alexander Sahlin/TT
2 av 2
Beredd att öppna boende för 28 flickor. Foto: John Alexander Sahlin/TT

Österåker vill bara ta emot ensamkommande flickor

Österåkers kommun vill jämna ut fördelningen och i fortsättningen bara ta emot ensamkommande flickor.


Hittills har kommunen tagit emot sammanlagt 144 ensamkommande flyktingbarn - och bara tre flickor.

– Vi har en stor andel pojkar och vi vill jämna ut den fördelningen, säger ordföranden i kommunstyrelsen, moderaten Michaela Fletcher till P4 Stockholm.

Österåker kommun har hittills tagit emot 144 ensamkommande flyktingbarn varav tre är flickor. Barnen bor i HVB-hem eftersom Österåker kommun inte har några familjehem. Och att blanda flickor och pojkar på HVB-hem är förbjudet vilket är anledningen till att Österåker nu bara vill ta emot flickor.

Kommunstyrelsens ordförande i Österåker, Michaela Fletcher (M) säger till P4 Stockholm att man med kort varsel är beredd att öppna ett boende med 28 platser, som enligt henne skulle lämpa sig utmärkt för ensamkommande flickor.

I så fall skulle det handla om ett så kallat HVB-boende, där det inte tillåtet att blanda flickor och pojkar.

Men det här reagerar Socialdemokraterna i Österåker starkt på. Socialdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att mottagandet av flyktingar kräver att alla kommuner tar sitt ansvar. Att på detta sätt villkora mottagandet utifrån kön är lika oacceptabelt som det är smaklöst.

– Österåker skall vara en öppen kommun. Det är otäckt att partier som påstår sig stå för alla människors lika värde nu väljer att sortera nödställda barn på flykt. Med tanke på hur få flickor som gör denna riskfyllda resa genom Europa så är att villkora flickor i princip det samma som att säga att man inte vill ta emot några ensamkommande flyktingbarn, säger Ann-Christine Furustrand (S) kommunalråd i opposition.

Om Migrationsverket väljer att avslå Österåkers krav kommer kommunen att följa anvisningslagen.

– Vi kommer naturligtvis att följa gällande lagar och regler, även om vi tycker att vi har fog för vår önskan. Dessutom kan man verkligen ifrågasätta det kommunala självstyret i förhållande till den här lagen, säger Michaela Fletcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista