Ted Gärdestad vinner Melodifestivalen 1979 Foto: Ragnhild Haarstad / TT
Ted Gärdestad vinner Melodifestivalen 1979 Foto: Ragnhild Haarstad / TT

Ted Gärdestad uppmärksammas

2:16 min

Ted Gärdestad skulle ha fyllt 60 år i veckan, detta kommer att uppmärksammas med en mängd hyllningskonserter och en dokumentär på SVT.

Per Ericsson har dubbla uppsättningar av många av Ted Gärdestads skivor och har skrivit boken "vad sjunger Ted Gärdestad om" där han tolkar texterna som Ted och hans bror Kenneth skrev. 

– Teds låtar var som en guide för mig in i livet på nåt sätt. Han sjunger i "Jag vill ha en egen måne" att han är ledsen och sitter och gråter, vilket är ganska modigt av en femtonåring att sjunga, säger Per Ericsson. 

– Ted ville inte bli någon idol. Han ville göra fina låtar, spela in dem, och sen göra nya. 

Vad säger musikerna som jobbade med Ted, vad är deras bild av honom?
– Det som framkommer är att Ted var en glad, positiv och talangfull kille, livsbejakande. Det var sen på senare tid som han blev mer kontemplerande och funderade på tillvaron. 

Teds gamla band Rock´n roll machine ordnar en stor musikfest i Eskilstuna för att fira att Ted skulle fyllt 60 år den 18 februari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista