Advokat Sofia Björksten med sin klient, en 19-årig man.
Advokat Sofia Björksten med sin klient, en 19-årig man. Foto: Janerik Henriksson/TT

Mordmisstänkt kan dömas till vård

1:37 min

Den 19-åring, som erkänt mordet på en 21-årig kvinna i Upplands Väsby i fjol kommer sannolikt dömas till vård - inte fängelse - om han fälls.

Idag var det sista dagen i rättegången mot 19-åringen - domen kommer nästa vecka.

19-åringen har själv erkänt att han haft ihjäl 21-åriga Ida Johansson i joggingspåret. Det som ännu inte är helt klarlagt är varför.

"Av en ren impuls, jag kände att jag måste döda någon och att offret blev just Ida var en slump", har 19-åringen sagt i rätten.

Åklagaren i målet, Robert Näppi menar tvärtom att mordet var planlagt och hade klara sexuella motiv. Han säger idag till P4 Stockholm att han inte kräver fängelse eftersom det i så fall, med tanke på den misstänkte mördarens låga ålder, skulle kunna innebära att han släpps fri om åtta år.

Rättspykiatrisk vård innebär, enligt åklagare Robert Näppi, att han sannolikt får sitta inlåst under mycket lång tid framöver. Det är därför han i sin slutplädering idag rekommenderade vård inte fängelse.

Socialstyrelsens rättsliga råd, som granskat fallet, gör samma bedömning medan den rättspsykiatriska undersökningen som 19-åringen genomgått var mer oklar. Den landade i att 19-åringen var psykiskt störd, men inte så allvarligt att han inte skulle kunna dömas till fängelse.

– Det har vad jag vet aldrig hänt att en domstol gått emot det rättsliga rådet. Jag skulle bli mycket överraskad om inte 19-åringen döms till vård med särskild utskrivningsprövning, säger åklagare Robert Näppi till P4 Stockholm.

Hur det blir visar sig den 26 februari då domen faller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista