Elisabeth Massi Fritz
1 av 2
Elisabeth Massi Fritz Foto: Karl Nilsson/TT
Elisabeth Massi Fritz
2 av 2
Elisabeth Massi Fritz Foto: Alexander Hammarlöf

Massi Fritz vill locka fler kvinnliga jurister

8:26 min

Elisabeth Massi Fritz är advokaten som lämnade affärsjuridiken och började företräda utsatta kvinnor i brottsmål - av en slump.

För några månader sedan väckte hon uppmärksamhet när hon under en rättegång frågade om den misstänktes kalsonger, som ett svar på försvarsadvokatens fråga om målsägandens trosor.

– Jag ville testa reaktionen och man kan ju få spontana ryck som advokat, säger Elisabeth Massi Fritz och tycker att rättsväsendet måste sluta ställa den här typen av frågor.

– Det hör inte hemma i en rättssal. Ett offer ska inte behöva tolerera att tvingas känna skuld.

Elisabeth Massi Fritz har företrätt målsägare i en rad stora, uppmärkammade mål om mord, våldtäkt och hedersbrott - bland annat mordet på Pela Atroshi, Stureplansvåldtäkten och fallet om polismästare Göran Lindberg.

Men hon började med affärsjuridik. Att hon sadlade om till att bli brottmålsadvokat var en slump, berättar hon.

– Jag blev uppringd av en kvinna som behövde hjälp - dels med hedersbrott, dels med sexualiserat våld.

Rättsprocessen pågick i två år. Mannen blev till slut dömd, kvinnan fick ensam vårdnad om barnen och tvingades flytta utomlands på grund av den stora hotbilden mot henne.

– Efter det kändes det ärligt talat meningslöst med affärer, om man jämför med människors liv. Det öppnades en helt ny värld för mig.

Elisabeth driver idag en byrå som fokuserar på att företräda utsatta kvinnor. Alla anställda - jurister och advokater - är kvinnor och specialiserade på att företräda kvinnliga brottsoffer. 

– Den här kvinnan kontaktade mig enbart på grund av mitt ideella engagemang. Det behövs fler kvinnliga brottsmålsadvokater, säger Elisabeth som hoppas kunna inspirera fler kvinnliga advokater. 

– Jag tycker att det fattas duktiga, kvinnliga brottmålsadvokater. Det finns inga kvinnliga förebilder. När jag var yngre fanns bara Leif Silbersky, Peter Althin och Klaes Borgström. Nu är de ganska gamla och gubbiga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista