Mic Micaeli, Ylva, Alexander och konstverket
1 av 2
Mic Micaeli, Ylva, Alexander och konstverket Foto: Sven Rönnqvist
Mic Micaeli från bandet Europe.
2 av 2
Mic Micaeli keyboardist i bandet Europe. Foto: MrPanyGoff/CC-BY-SA 3.0.

Mic Micaeli positiv till minnesmärke över Europe

8:37 min

P4 Stockholms Ylva Lilja gav sig på att försöka skapa ett konstverk för att ge Upplands Väsby kommun lite hjälp på traven. Kommunen planerar nämligen någon form av minnesmärke över rockgruppen Europe.

I måndags var det 30 år sedan singeln The Final Countdown släpptes. Låten var en hyfsad succé med åtta miljoner sålda exemplar. 

Mic Micaeli, keyboardist säger att bandet kanske har underskattat hur stort det är i Upplands Väsby att bandet kommer just därirfrån.

Mot bakgrund av 30-årsfirandet tyckte P4 Stockholms reporter Björn Lindberg att det kanske var läge för rockbandets födelseort, Upplands Väsby, att uppföra någon form av skulptur av bandet.

Sådana planer finns redan, lät då kommunen hälsa. Om några år kommer det finnas något form av minnesmärke över det legendariska bandet. 

– Det är ju väldigt hedrande att man planerar någon form av minnesmärke över bandet, säger Mic Micaeli.

Där kunde rapporteringen ha tagit slut. Men P4 Stockholm var inte säkra på att allt verkligen skulle sluta väl och kontaktade den framstående skulptören Thomas Qvarsebo för att få tips på hur man bäst avbildar en hel grupp - inte bara en person.

Qvarsebos uppmaning var att framhäva bandmedlemmarnas pudelfrisyrer.

Sagt och gjort. Programledare Ylva Lilja tog bokstavligen saken i egna händer och lät skulpturen ta form - med Qvarsebos ord i färskt minne.

– Man ska hitta nån accessoar som säger nåt om den man ska avbilda och då tänkte jag mig en keyboard, säger Ylva Lilja.

Och keyboardisten Mic Micaeli är positivt överraskad till Ylvas konstverk

– Det är ju bra om man kan hitta nån slags symbol för bandet snarare än att bara avbilda bandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista