Turkiska föreningslokalen i Fittja
Ingen skadades vid attacken men den turkiska föreningslokalen blev mycket förstörd. Foto: Anders Ohlsson/ Sveriges Radio

Oro i Fittja över den turk-kurdiska konflikten

Boende: Här har turkar och kurder alltid kommit överens
0:31 min

Efter de senaste dagarnas våldsamheter mellan turkiska och kurdiska fraktioner i Botkyrka klassar nu polisen det hela som en särskild händelse.

I samband med en pro-kurdisk demonstration i lördags blev det upplopp och en person sköts. I natt exploderade något intill den turkiska föreningslokalen i Fittja.

De tre händelserna utreds nu gemensamt för att se eventuella samband och polisen klassar det som en särskild händelse.

– Det ger oss större spanings- och utredningsresurser, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

– Framförallt kan man samla polisresurser från hela regionen, både för att vidta trygghetsskapande åtgärder och för att förstärka på utredningssidan om det skulle behövas. Vi har talat redan med många vittnen. Jag tror att de flesta verkligen vill att de skyldiga ska lagföras så att de blir lugnt i området, säger Lars Byström till P4 Radio Stockholm.

I Fittja där explosionen i natt ägde rum känner de boende nu stor oro för vad som ska hända framöver, säger Seyma Karatas och Evin Darakhan.

– Det är ju synd att en sån konflikt som kommer från Turkiet ska kunna påverka ett mångkulturellt land som Sverige, säger Seyma.

– Jag är kurd, och min bästa kompis är turk, och vi är så nära. Jag önskar bara att fler kunde se det så, säger Evin.

– Det är en påfallande risk att konflikten mellan turkar och kurder i Mellanöstern ska sprida sig också till Sverige. Och de senaste dagarnas händelser förstärker den känslan, säger Paul Levin, föreståndare för institutet för turkietstudier vid Stockholms Universitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".