Cancerdropp
1 av 2
Språkförbistringen är ett stort problem. Foto: Gerry Broome
Arja Leppänen och Mary-Louise Gwada. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio
2 av 2
Arja Leppänen och Mary-Louise Gwada. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio

Larm om ojämlik cancervård

Mary-Louise Gwada, hälsoinformatör: Utvecklingen går åt fel håll
1:46 min

Kön, ekonomi och adress kan påverka chansen att överleva en cancerdiagnos. I Botkyrka jobbar man med att öka jämlikheten inom cancervården.

– Vi ska öka kunskapen om hur man själv kan minska riskerna för att insjukna i cancer, säger projektledare Arja Leppänen från Regionalt Cancercentrum Stockholm - Gotland.

I Stockholms län registrerades 5 157 personer med cancer under 2014, enligt Socialstyrelsen, och trots att andelen som överlever ökar är chansen att tillfriskna kopplat till patientens socioekonomiska status. Ekonomi, utbildning, kön och adress påverkar.

I Botkyrka kommun insjuknade 432 personer under 2014, och tillsammans med Regionalt Cancercentrum driver man ett projekt för att öka jämlikheten inom cancervården. 42 hälsoinformatörer ska informera Botkyrka-bor om hur man jobbar preventivt, för okunskap är ett stort problem säger Arja Leppänen:

– Är du van att studera och leta information på nätet och du förstå språket och allting kan du själv fråga efter bättre behandlingar. Men har du inte den kunskapen och kanske inte vet vad du ska leta efter så kan du inte heller fråga.

I Botkyrka bor 88 900 personer varav 53 procent har utländsk bakgrund. Botkyrkaborna har kortast utbildning och lägst inkomst i Stockholms landsting.

Mary-Louise Gwada jobbar som hälsoinformatör. Hon fick cancer för tio år sedan och beskriver språkförbistringen som ett stort problem.

– De pratade svenska jättefort och jag hängde inte med. Jag sade bara -Ja och sen gick jag hem. Jag visste ingenting tills jag började jobba med det här projektet. Det är inte bara Botkyrka som behöver den här informationen utan hela Sverige för utvecklingen går i fel riktning nu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".