Dalaröbon Julia Lindelöf är kritisk till att buss 869 kan komma att dras om. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio
Dalaröbon Julia Lindelöf är kritisk till att buss 869 kan komma att dras om. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio

Dalaröbor i protest mot hotad busslinje

1:39 min

Bussbolaget Nobina vill dra in buss 869 mellan Dalarö och Gullmarsplan då den, enligt bolaget, är ineffektiv.

– Det blir en halvtimme till fyrtio minuter extra restid per dag. Istället för två och en halv timme som jag reser nu så blir det drygt tre timmars resa varje dag. För mig gör det stor skillnad, säger Dalaröbon Julia Lindelöf om att bussbolaget Nobina vill dra in buss 869.

Längre väntetider och fler byten väntar för Julia Lindelöf om buss 869 mellan Dalarö och Gullmarsplan dras om. Hon är initiativtagare till Facebook-gruppen Rädda buss 869 som på två dagar har fått över 500 medlemmar.

Anledningen är att bussbolaget Nobina vill avlasta trängseln vid Gullmarsplan och för att bussen nu går parallellt med pendeltåget från Handen till Stockholm. Det är ineffektivt, menar man. Om linjen dras om kommer slutdestinationen för buss 869 bli Handen där resenärerna ska ta pendeltåget in till Stockholm.

Julia Lindelöf bor på Dalarö sedan två år tillbaka och direktbussen till Gullmarsplan var en anledning till att familjen flyttade dit.

– För mig har bussen varit en viktig anledning till att vi flyttade dit och att vi kunde bo så långt ut. Det är som en livlina i vardagen för oss, säger hon.

Ett beslut kommer fattas i slutet av april och Daniel Mohlin, verksamhetschef på Nobina, tycker att förslaget är motiverat även om inte alla gynnas av förändringarna.

– Det är svårt att göra förändringar som innebär en förbättring för alla, och samtidigt är det många som får snabbare restid till Handen och tåget. Men sen är det tyvärr några som får en nedsida i förändringen, säger Daniel Mohlin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista