Zlatan Ibrahimovic i Den unge Zlatan. Foto: TriArt.
1 av 5
Zlatan Ibrahimovic i Den unge Zlatan. Foto: TriArt.
Josh Brolin och Tilda Swinton i Hail Ceasar! Foto: UIP.
2 av 5
Josh Brolin och Tilda Swinton i Hail Ceasar! Foto: UIP.
Matthias Schoenaerts, Tilda Swinton, Dakota Johnson och Ralph Fiennes i A bigger splash. Foto: Paolo Roversi.
3 av 5
Matthias Schoenaerts, Tilda Swinton, Dakota Johnson och Ralph Fiennes i A bigger splash. Foto: Paolo Roversi.
Ur filmen 13 Hours The secret soldiers of Benghazi. Foto: UIP.
4 av 5
Ur filmen 13 Hours The secret soldiers of Benghazi. Foto: UIP.
Tuva Jagell, Wilma Holmén och Louise Nyvall i Pojkarna. Foto: Folkets Bio.
5 av 5
Tuva Jagell, Wilma Holmén och Louise Nyvall i Pojkarna. Foto: Folkets Bio.

Zlatan, Clooney och Swinton i veckans filmsvep

5:38 min

En dokumentär om Zlatan, en malande krigsfilm eller Tilda Swinton som megarockstjärna. Bland veckans fem biopremiärer är det bara att välja och vraka.

Den unge Zlatan heter bröderna Gerttens dokumentär där de följer Zlatan under de första åren i Malmö FF, innan han tar steget ut i proffsvärlden och börjar i Ajax.

Det här är material de filmat när de skulle göra sina Malmö-filmer. Sen har de kompletterat med färska intervjuer med tränare och spelare som delat omklädningsrum med Zlatan.

Porträttet är förstås unikt. Det har sina fina stunder och sina tuffare ögonblick, och här finns både rasism och ensamhet.

Jag gillar filmen Den unge Zlatan även om den inte filmmässigt är så märkvärdig. Betyget blir en stark trea. Boken är bättre, men filmen är klart sevärd.

George Clooney dyker upp som romare i Bröderna Coens nya film Hail Ceasar! - en film som utspelar sig i drömfabriken nån gång på tidigt 50-tal. 

En grupp kommunister rövar bort stjärnan i den kommande storfilmen. Det här är kärleksfull humor från bröderna som älskar "oneliners" och film. Men det är också väldigt spretigt, med tvära kast i handlingen.

Huvudpersonen är Josh Brolins studiochef - en fixare som måste hålla stjärnorna på gott humör och skvallerpressen på avstånd. Det här är lättviktigt. Kul emellanåt, men ändå en liten besvikelse.

Mitt betyg blir en trea till Hail Ceasar.

Sex, droger och rock'n'roll får vi i A bigger splash. Men ha inte för stora förväntningar. Det kommer i små doser och när det gäller rocken är den som så ofta på film: ganska klyschig.

Tilda Swinton är rockstjärna med en nygjord stämbandsoperation. Viskande tillbringar hon en semester på en soldränkt italiensk ö tillsammans med sin nya man. Ex-mannen, som också är deras gemensamme vän, kommer på besök med en vuxen dotter. Och nu börjar ett lågintensivt relationsdrama.

Störst behållning i filmen är den fuldansande och intensive ex-mannen som spelas av Ralph Fiennes. Mitt betyg blir en trea. Det är lite för mycket klyschor i filmen för ett högre betyg.

13 hours är en malande krigsfilm med undertiteln the secret soldiers of Benghazi är två och en halv timme lång. Det känns definitivt i längsta laget.

Vi får följa sex elitsoldater i Benghazi i Libyen. Deras uppgift är att skydda amerikansk personal på plats, när en terroristattack inleds. Och det skjuts, och skjuts och skjuts och så kastas det en granat.

Det här är visserligen lite spännande och filmat så man ska känna hur kulorna viner omkring en. Men det är också otroligt enformigt och väldigt patriotiskt.

Här är gossarna som gör rätt för sig. De pratar med sina familjer på Skype och säger att de saknar dem. När det gjorts några gånger vill man bara resa sig upp och skrika: "Men för sjutton, stanna hemma då. Det är väl inte barnen som önskat att du ska åka utomlands och skjuta vilt omkring dig". 

Betyget blir en svag tvåa.

Pojkarna är en svensk film som bygger på Jessica Schiefauers Augustprisbelönade bok med samma namn.

Det handlar om tre vanliga skoltjejer som en dag hittar ett frö som de sätter i marken. När de sen smakar på växtens saft förvandlas de till pojkar.

Förvandlingen gör att de kan bete sig på ett helt nytt sätt - de tuffar till sig, slipper blickarna som värderar deras kroppar.

Förvandlingen upphör efter ett tag och lockelsen att bege sig in i pojkvärlden prövar gruppens vänskap.

Det är fina scener, men det här är svårt att skildra på film. Det är både vardag, fantasi och drömmar och det är sex ungdomar vi ser i filmen. Jag kan tänka mig att som film hade det varit lättare att följa en persons resa in i en annan värld.

I romanen fungerar det lättare att byta värld. Mitt betyg till Pojkarna blir en trea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista