Flyktingboende för ensamkommande barn.
Foto: Jessica Gow/TT

Lång väntan på god man

2:09 min

Det kan dröja över sju månader för ensamkommande barn att få en så kallad god man i Stockholms län. Detta får stora konsekvenser för barnens asylprövning, boende, skolgång och försörjning.

P4 Stockholm träffar två ensamkommande ungdomar som vi kallar Shapour och Amir. De har varit i Sverige i sju respektive sex månader utan att få en god man.

Amir berättar att han till nyligen fått sova på en tunn madrass i ett garage. Han känner sig som en levande död, säger han.

– Vi är bara tillsammans med andra jämnåriga ensamkommande. Något annat val har vi inte, säger Amir.

Både Amir och Shapour har under sina månader i landet flyttat runt mellan olika familjehem. Familjehem där de inte kunnat äta sig mätta, där de fråntagits sina handlingar, och inte fått några pengar att röra sig med.

Ingen av dem har heller något LMA-kort, ett id-kort för asylsökande som garanterar att de får vistas i Sverige under sin asylprövning. Och Amir har efter nästan sex månader i Sverige inte fått börja skolan än.

– Just nu har vi inget som heter rättigheter alls. Jag är passiv om dagarna och sover ofta bort dem, säger Amir.

Shapour sitter oftast tyst med blicken fäst mot marken. Efter sju månader i Sverige har han nu fått en skolplats. Han har träffat socialtjänsten två gånger sen han kom till landet.

– Jag bad mannen i familjehemmet att hjälpa mig ringa socialtjänsten, men han svarade att han inte hade numret dit, säger Shapour.

På Rädda barnen har telefonerna gått varma av telefonsamtal från ensamkommande som varit utsatta i sina familjehem och känt sig utelämnade utan en god man, enligt Mikaela Hagan, sakkunnig där.

– Det dröjer lång tid innan barnen får en god man. Barn har varit utelämnade på sina boenden, varit med om övergrepp och också haft ganska lite kontakt med socialtjänsten. Det är jätteallvarligt när barnen är så utelämnade utan någon som kan se till att de får sina rättigheter tillgodosedda, säger Mikaela Hagan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista