Foto: Henrik Montgomery / TT
Nu har sammanlagt 51 personer fått sina resultat på Högskoleprover i höstas strukna. Foto: Henrik Montgomery / TT

Hårdare tag mot fusk vid högskoleprov

3:31 min

Fem studenter har sparkats ut från läkarprogrammet på Karolinska institutet efter att ha fuskat på höstens högskoleprov.

Sammanlagt har 51 provresultat underkänts på grund av fusk vid högskoleprovet i oktober förra året.

– Det är aldrig OK att bli antagen till en utbildning eller att konkurrera på felaktiga meriter, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och Högskolerådet, UHR, som kontrollerar provsvaren.

Det var under högskoleprovet i oktober förra året som UHR fick tips om omfattande fusk där provdeltagare filmade frågorna med så kallade smarta klockor och mobiltelefoner och skickade dem vidare till en sambandscentral som letade fram svaret och skickade det tillbaka de provdeltagaren.

UHR har allt fler verktyg till sitt förfogande för att komma åt fuskarna. Bland annat skickas provsvar till Nationellt Forensiskt Centrum för handstilsanalyser vid misstanke om någon skrivit provet åt någon annan och till Umeå universitet för teknisk analys av provresultatet när många liknande svar kommer in.

– I de analyser vi gjorde var det mycket snarlika svar som tyder på att någon levererat svaren till provdeltagarna, säger Tuula Kuosmanen. Framförallt syns det när många på samma sätt svarar fel på samma fråga. I det här fallet var det statistiskt sett högst osannolikt att de avgivna svaren, korrekta och felaktiga skulle bero på slumpen.

UHR arbetar för att reglerna ska ändras. Önskemålet är att alla provdeltagare måste försäkra på heder och samvete att de genomför högskoleprovet på ett korrekt sätt. Denna skärpning av reglerna gör det möjligt att polisanmäla alla former av fusk i högskoleprovet.

Vidare övervägs bland annat ett antal tekniska åtgärder för att ytterligare förhindra, upptäcka och polisanmäla alla former av fusk.

– Nu förbereder vi oss inför vårens högskoleprov som är den 9:e april. Jag kan inte säga vilka åtgärder vi kommer att ta till, men det kommer att vara förhöjd beredskap, avslutar Tuula Kuosmanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista