Ted Gärdestad.
Ted Gärdestad. Foto: TT

Reportage: Ted Gärdestads skivdebut 1972

"Det handlar mycket om känslor"
10 min

I programmet Musikplats Stockholm hyllas Ted Gärdestad, som skulle fyllt 60 år 2016. Fredrik Eliasson har grävt fram arkivmaterial och träffat några av nyckelpersonerna.

Följ med tillbaka till det tidiga 70-talet då bröderna Ted och Kenneth Gärdestad tar med sig några av sina låtar till Polarstudion. Med stort självförtroende spelar de upp musiken för bland andra Björn Ulvaeus och Benny Andersson som imponeras av det de hör.

En tid senare, i januari 1972, är Ted Gärdestad intervjugäst i Sveriges Radio. Med sig har han sitt debutalbum Undringar (producerat av Björn och Benny) med låtar som Jag vill ha en egen måne, Sommarlängtan, Så mycket bättre och Snurra du min värld och nu väntade ett stort genombrott.

Fredrik Eliasson har vävt samman arkivmaterialet och musik från skivan med egna intervjuer han gjort med Teds bror Kenneth Gärdestad och gitarristen Janne Schaffer, som var med redan från början på den första inspelningen.

Mer om Musikplats Stockholm här


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".