Angelica från Älvsjö stortrivdes bland alla ostar på Nordiska museet.
Angelica från Älvsjö stortrivdes bland alla ostar på Nordiska museet. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Ost i fokus på Nordiska museet

3:57 min

För många är det ett bara smörgåspålägg vilket som helst, för andra är det så enormt mycket mer. Intresset för ost är stort bland stockholmarna. Så stort att Nordiska museet i helgen håller ostfestival.

Bland utställarna finns mejeristen Tove Peretz. När hennes mamma blev arbetslös föddes idén om att öppna ett gårdsmejeri. Och sedan några år är det ost för hela slanten hemma i Sanda i Haninge kommun.

-Det kan vara en trevlig grej det här med att göra ostar och eftersom vi hade tillgång till mjölk så var det en väg att gå. Så efter att ha jobbat fem år hemma lite så där bara på skoj så hade vi våran vision att starta ett mejeri, berättar Tove.

En av alla besökarna är 20-åriga Angelica från Älvsjö i Stockholm. Hon älskar ost.

-Det är så smakrikt och det kan smaka på så många olika sätt.

Angelica gillar ost så till den milda grad att hon önskat sig ost i födelsedagspresent ibland. Med sig i handen har Angelica ett protkoll. Hon och alla andra besökare får nämligen vara med och provsmaka och tillsammans utse den bästa prästosten.

-Hittills har jag smakat fem stycken och den bästa hittills var en prästost som var jättekrämig och god, berättar Angelica.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista