Botkyrka kommunhus. Foto: Scanpix.
Sprickan inom Moderaterna i Botkyrka har nått nya nivåer. Foto: Scanpix.

Facket tar strid för hotade socialsekreterare

1:00 min

Två socialsekreterare i Botkyrka har fått lämna sin jobb och flytta efter att de utsatts för hot. Nu har fackförbundet Vision beslutat att ta strid för de båda.

Just nu pågår en rättegång vid Södertörns tingsrätt där elva personer står åtalade misstänkta för att ha hotat och tänt eld på de anställdas bilar och på socialkontoret.

Hoten tros ha börjat efter att de båda socialsekreterarna tagit beslut att tvångsomhänderta en åttaårig funktionshindrad pojke.

Hoten mot de båda socialsekreterarna blev till slut så omfattande att de kände sig tvingade att sälja sina bostäder och flytta. En av dem lever idag under skyddad identitet skriver Dagens Nyheter.

Delar av deras omkostnader för flytten har kommunen betalat men inte allt. Dessutom upplever de att de inte fått tillräckligt stöd från sin arbetsgivare Botkyrka kommun, och har därför valt att säga upp sig.

Nu ska fackförbundet Vision kalla till förhandling i ärendet. Förutom ersättning för förlorade kostnader så överväger facket också att kräva skadestånd för att arbetsgivaren inte tagit tillräckligt ansvar för arbetsmiljön.

– Vi anser att våra medlemmar ska stå skadeståndsfria när det handlar om att de drabbats av en förskräcklig händelse i sin tjänsteutövning, säger Visions region-ombud Markus Nordenborg.

Ordföranden i Botkyrka kommuns socialnämnd tillbakavisar anklagelserna och vill heller inte rikta någon kritik mot den egna socialförvaltningen.

På torsdag hålls sista dagen i tingsrättsförhandlingarna mot de elva som står åtalade misstänkta för brandattentaten mot socialkontoret i Botkyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista