Råstasjön i Solna. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Råstasjön i Solna. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Nej till bostäder vid Råstasjön i Solna

Kommunstyrelsens ordförande: Det är förvånansvärt
1:29 min

Mark- och miljööverdomstolen stoppar Solna kommuns planer på att bygga mellan 600 till 700 lägenheter vid Råstasjön i Solna.

– Jag kan tycker att det är förvånansvärt att miljööverdomstolen inte gör samma bedömning som både Länsstyrelsen och miljödomstolen. Man väger ju uppenbarligen inte in det skriande behovet av bostäder som finns i Stockholmsregionen, säger Per Granfalk som är kommunstyrelsens ordförande i Solna kommun.

Domstolens motiveringen till att stoppa detaljplanen är att det inte finns förutsättningar att upphäva strandskyddet i det aktuella området.

Råstasjön är fågelsjö och omtyckt grönområde i Solna kommun och domstolsbeslutet är en framgång för flera miljöorganisationer.

– Jag tycker att äntligen har strandskyddsfrågan uppmärksammats i det här målet, den har nästan glömts bort. I nästa tio års tid har vi, socialdemokraterna sagt att det är strandskyddet som är det centrala när det gäller Råstasjön, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S).

Sista ordet är dock inte sagt, beslutet går att överklaga till Högsta Domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".