John Alexander Sahlin/TT
Beredd att öppna boende för 28 flickor. Foto: John Alexander Sahlin/TT

Akuta regeländringar för att garantera ensamkommandes rättigheter

0:18 min

De långa väntetiderna för ensamkommande att få en god man kan kortas genom att det tillfälliga biträdet får företräda barnet till dess att den får god man. Det menar SKL, Sveriges Kommuner och landsting.

Eva von Schéele, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting (SKL) vill se akuta regeländringar för att garantera att ensamkommande garanteras sina rättigheter innan de får en god man.

– När det kommer så många barn och man hinner inte med att ordna gode män av olika anledningar så finns det akuta behov av regeländringar. Barnen blir inte inskrivna i skolan, får inte de placeringar och vård som de behöver och då tycker vi att akut skulle det offentliga biträdet få ett utvidgat uppdrag, säger hon.

Överförmyndarmyndigheten för Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby kommuner har fått extra resurser för att klara av sitt arbete och det resulterade i kortare väntetider, säger Ann-Charlotte Zetterberg chef på överförmyndaravdelningen där.

– De flesta kommuner i Stockholmsområdet har inte brist på gode män utan det är just detta att vi inte vet var barnet befinner sig. Det enda vi kan göra är att nu när myndigheterna fått personalförstärkningar, är att vi också etablerar goda kontakter med varandra så att den här typen av misstag och missförstånd inte upprepas, säger hon.

Men de långa väntetiderna har också berott på att lämplighetskontrollen och utbildningen av nya gode män tagit tid utan att överförmyndarna fått extra statliga ersättningar, säger Ann-Charlotte Zetterberg.

Migrationsverket skriver till P4 Stockholm att det i höstas kunde ta uppemot fyra veckor att skicka begäran om god man till kommunerna.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista