FN monumentet vid Sjöhistoriska Museet
FN monumentet vid Sjöhistoriska Museet. Foto: Bertil Ericson / TT

Bombman säger sig ha tillverkat raketer

1:06 min

Det är än så länge oklart vad som fick den 37-årige Gärdetbon att placera ut en rörbomb vid FN-monumentet vid Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm. 

37-åringen själv menar att det inte handlar om en bomb, utan fyrverkerier.

– Han beskriver det som att han gillar raketer och dylikt. Och det är då någon form av raketliknande föremål som "skapar framdrift", som han har tillverkat, säger Oskar Edvardsson, åklagare i Stockholm som leder förundersökningen.

Mannen som är uppvuxen i Stockholm sitter sedan i lördags häktad, misstänkt för att ha tillverkat och placerat ut rörbomben som hittades i december, bara någon kilometer från hans bostad på Gärdet i Stockholm. Och efter förra veckans husrannsakan drar polis och åklagare slutsatsen att han även planerade för att placera ut fler bomber.

– Det är ju när man jämför beslagen vi har från husrannsakan förra veckan med de beslag vi tog innan jul. De är snarlika och till sin natur ser ut att vara av bombkaraktär, säger han.

Mannen har tidigare varit misstänkt för åtminstone ett allvarligt brott och i samband med det fått lämna DNA-prov. Det var så som polisen kunde knyta honom till bomben vid FN-monumentet, då mannens DNA hittades på själva rörbomben.

Varför den inte gick av och om mannen kan ha gömt undan bomber eller ingredienser till bomber på andra platser, är frågor som polisen nu utreder.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista