Sergels torg, Plattan
1 av 2
Sergels torg, Plattan. Foto: Joakim Ståhl / SvD / TT
Mikael Jepsson, chef för ungdomsjouren
2 av 2
Mikael Jeppson, chef för ungdomsjouren i Stockholm, som jobbar med ungdomar som befinner sig i riskmiljöer. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio Foto: Peter Johansson/ Sveriges Radio

Brottsligheten oförändrad runt Sergels torg

1:48 min

Att brottsligheten ökat i området runt Sergels torg, som flera media rapporterat, stämmer inte överrens med polisens statistik.

Enligt Migrationsverket har ungefär 300 ensamkommande barn per år försvunnit de senaste fyra åren. Hur många av dem som finns i Stockholm vet man inte, eftersom ungdomarna håller sig undan från myndigheterna. Men enligt polisen hamnar många i Stockholm.

I rapporten till Länsstyrelsen säger polisen att många ensamkommande ungdomar hittar en plats att sova på genom det kontaktnät de har runt Sergels torg i Stockholm.

Det här har också gjort att en bild i media växt fram att brottsligheten ökat i området.

Men det är en bild som Mikael Jeppson, chef för ungdomsjouren i Stockholm, som jobbar med ungdomar som befinner sig i riskmiljöer, inte känner igen.

– Nej min bild är egentligen att det inte blivit värre, det är en storstadsproblematik, det är klart det förekommer brott men det kan ibland kopplas till krogtäta helger och det gäller att hålla isär vilket brott som sker, men vi kan inte säga att det blivit värre genom det arbete vi gör säger Mikael Jeppson

P4 Stockholm har också pratat med människor som jobbar i områdena runt centralstationen och Sergels torg. Inte heller de känner igen bilden att det blivit stökigare i området.

Polisens egen statistik visar heller inte på en ökning av antalet anmälda brott under förra året. Vid Sergels torg har antalet anmälningar legat mellan 70 och 120 anmälningar per månad under förra året. Vid centralstationen har antalet anmälningar legat på mellan 200 och 280 stycken per månad. Det är ingen ökning utan det går lite upp och ner månad för månad.

– Det är tråkigt om allmänheten får en felaktig bild av citykärnan i Stockholm, jag skulle vilja säga att det absolut inte är en farlig plats att vara på, sedan är det så som i flera storstäder, är man på väg hem från krogen berusad under nattetid ska man vara uppmärksam med hur man beter sig och hur man rör sig, säger Mikael Jeppson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista