Paolo Macchiarinis anställning vid Karolinska institutet kommer inte att förlängas.
Foto: Foto: TT

Macchiarini kan avskedas direkt

1:22 min

KI har tidigare beslutat att kirurgen inte skulle få förlängd anställning när hans förordnande tog slut den 30 november. Nu har KI i stället fattat ett beslut där de nu överväger att avskeda honom inom några veckor.

KI fattade sitt nya beslut på måndagen.

– I dag har man fattat beslut om att Karolinska Institutet överväger att avskeda Paolo Macchiarini. Vi har också underrättat honom om det här, säger pressekreterare Claes Keisu.

Varför överväger KI att sparka honom?

– Helt enkelt för att KI tappat förtroendet för honom.

Tidigare i februari fattade KI beslut om att Paolo Macchiarini inte skulle få förlängd anställning efter att hans förordnande tar slut den 30 november 2016. Nu har KI i stället fattat ett annat beslut. Man har valt att underrätta honom att de överväger att sparka honom. Det ger hans fackförbund möjligheten att ha överläggningar med KI.

Om dagens beslut grundar sig på ny information som kommit in till KI kan inte pressekreteraren Claes Keisu svara på.

– Jag kan inte gå in på det, eftersom jag helt enkelt inte vet.

När beräknas den här processen bli klar?

– Det är ju en process som måste gås igenom. Facket har också varslats om att KI överväger att avskeda Macchiarini. Nu ska han diskutera med sitt fackförbund och de har rätt att begära överläggningar med arbetsgivaren.

Vad har Macchiarini själv sagt om dagens besked?

– Det vet jag inte, säger Claes Keisu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista