Foto: Polisen.
1 av 2
Till vänster: bunkern i Skåne. Till höger: en av mannens gummimasker. Foto: Polisen
Foto: Polisen.
2 av 2
Mannen använde, enligt åklagaren, två gummimasker föreställande ett äldre par och en rullstol för att underlätta bortförandet. Foto: Polisen. Foto: Polisen

Bunkerläkaren döms till 10 års fängelse

Den läkare från Stockholm som förde bort och höll en kvinna inlåst i en bunker i Skåne döms till 10 års fängelse av Stockholms tingsrätt. 

Tio års fängelse för människorov. Det blev domen i Stockholms tingsrätt för en 38-årig läkare som drogade och förde bort en kvinna som han sedan höll inlåst i en ljud- och ljusisolerad bunker i närmare en vecka.

Han ska även betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

- Det som särskilt beaktas att det är ett allvarligt angrepp mot offret som person. En sak vi ser mycket allvarligt på är att brottet planerats i detalj och under mycket lång tid, då den här läkaren inte har lämnat något åt slumpen, säger rådman Caroline Hindmarch, om den fällande domen för människorov.

Enligt domen ska mannen mycket noggrant och under åtminstone ett par års tid ha planerat att droga och föra bort en kvinna till det särskilda trähus han låtit bygga i Skåne. Planen enligt vad mannen själv uppgett, var att hålla kvinnan kvar under lång tid, få henne att gilla honom och regelbundet ha sex med henne.

Åklagare Peter Claeson yrkade under rättegången på att mannen skulle dömas till mellan 15 och 16 års fängelse för människorov och grov våldtäkt. Men domstolen fann det inte var ställt utom rimligt tvivel att det verkligen skett en våldtäkt och friade därför mannen på den punkten. Läkaren själv har hela tiden nekat till våldtäkt.

Mannen fick telefonkontakt med kvinnan i september 2015 och bestämde träff i Stockholm. Efter mötet ska han ha återvänt till sin fastighet i nordöstra Skåne och förberett bortförandet.

Med chokladdoppade jordgubbar och juice preparerade med starkt sömnmedel, återvände han till Stockholm och kvinnan, med förevändning om att bjuda henne på middag.

Med sig hade han också två gummimasker, föreställande ett äldre par och en rullstol för att underlätta bortförandet.

Väl på plats i kvinnans bostad ska han ha bjudit henne på jordgubbarna och satt en venkateter i hennes handled för att underhålla narkosen.

Därefter ska mannen ha fört den medvetslösa kvinnan till en gård i nordöstra Skåne, och det särskilda hus han låtit bygga som det är omöjligt att ta sig ut från och omöjligt för utomstående att se in i.

Där ska kvinnan ha varit inspärrad i knappt en vecka och blivit hotad med att bli fastkedjad och matad med enbart knäckebröd om hon försökte rymma.

Men domen om 10 års fängelse för människorov är mycket ovanlig i att den är så allvarlig. Det motiverar rätten bland annat med att kvinnan under lång tid varit helt utlämnad åt mannen och han visat sig likgiltig för hennes situation.

Trots det relativt hårda straffet för människorov, överväger ändå åklagare Peter Claeson att överklaga också den delen av domen.

Maria Jansson

P4 Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista