Shadan Lotffi
Shadan Lotffi Foto: Alexander Hammarlöf

Kuratorn: Visst finns det ghetton i Stockholm också

5:30 min

Före Shadan Lotffi tog arbetet som kurator på en skola i västerort trodde hon att utanförskapet i förorten var en myt. Nu har hon ändrat sig.


Shadan Lotffi, som själv växte upp i ett villaområde i Trångsund, beskriver sin arbetsplats i västerort som en förortsmiljö fylld av frustration och utanförskap.

– Jag ser mycket ilska mot samhället. Och mot polisen, de kallar polisen för grisar, säger Shadan och syftar på en del av de ungdomar hon möter i sitt jobb.

– Jag försöker förklara att alla poliser inte är sådana men jag förstår också eleverna till viss del eftersom jag själv sett exempel på när de blivit dåligt behandlade bara för att de bor där de bor.

För att komma tillrätta med det stora utanförskapet menar Shadan att det behövs mer resurser.

– Det behövs fler kuratorer, fler socialsekreterare, fler fritidsgårdar och fler SFI-utbildningar. Jag hör politiker lova en massa men jag ser inga konkreta förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista