Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Martin Sjölander och Abbe Adam i en bar.
En krögare och en kock - Martin Sjölander och Abbe Adam. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/Sveriges Radio

Brist på kockar gav Abbe chansen

Färre utbildar sig men krogarna blir allt fler. För att få rätsida på ekvationen utbildar Martin Sjölander egna kockar på sin restaurang Knut i Vasastan. Abbe Adam gick från diskare till kock på två år.


– Man måste kämpa,men det är inte jobbigt, jag älskar det jag gör. Det säger Abbe Adam, som redan har börjat dagens förberedelser i köket. På dagarna pluggar han svenska och på kvällarna åker kockmössan på.

Utbildningsmodellen har krögaren Martin Sjölander tagit från sina erfarenheter utomlands.

– Det ska vara en kortare väg från disken till köket, den som vill utvecklas skall få den möjligheten, säger han.







Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".