Mark Strong och Sacha Baron Cohen i Grimsby. Foto: UIP.
1 av 4
Mark Strong och Sacha Baron Cohen i Grimsby. Foto: UIP.
Ur filmen Zootropolis. Foto: Disney.
2 av 4
Ur filmen Zootropolis. Foto: Disney.
Emory Cohen och Saoirse Ronan i Brooklyn. Foto: UIP.
3 av 4
Emory Cohen och Saoirse Ronan i Brooklyn. Foto: UIP.
De fyra systrarna i den japanska filmen Systrarna. Foto: TriArt.
4 av 4
De fyra systrarna i den japanska filmen Systrarna. Foto: TriArt.

Plumpt elefantsex i veckans nya filmer

4:17 min

Sacha Baron Cohen är filmaktuell med nya plumpheter och skratt. Recensent Björn Jansson sätter betyg på de nya biofilmerna GrimsbyBrooklynSystrarna och Zootropolis.

Grimsby heter Sacha Baron Cohens nya film. Han slog igenom med Borat och gjorde sig känd för närmast skenande galen humor - ibland briljant ofta utmanande.

Här tar han plumpheten ett steg till, och slår nästan rekord i en scen med elefantsex.

I Grimsby spelar Sacha Baron Cohen huvudrollen som en fotbollsfantast som lever för sin klubb och för Engelska landslaget. Firandet på klubben är inget för den känslige. Hans bror försvann när de var små och en dag stöter de på varandra igen. Brorsan är hemlig agent och det blir farlig action för den ölmagade och inte så smarta fotbollssupportern från Grimsby.

Det här är galet, kul, ibland vidrigt. Mitt betyg blir en tvåa. Jag skrattade men tycker också att mycket var för mycket.

Premiär är det också på en ny tecknad film från Disney. Zootropolis heter den och har ett budskap om att vi måste få vara annorlunda - mångfalden hyllas.

Vi möter kaninen, Judy Hopps, som blir första kaninpolis bland alla de stora poliserna. Till en början får hon bara lappa felparkerade bilar, men så kommer hon ett stort brott på spåren som leder högst upp i samhället och kan förstöra den fred som byggts upp mellan alla djur.

Det är ibland irriterande och nördigt pladdrigt med översättningar som inte känns naturliga i den svensktalande versionen. Men det är också spännande och lite fint, när haren och räven blir vänner.

Mitt betyg till Zootropolis blir en trea.

Så den Oscarsnominerade filmen Brooklyn, med Soairse Ronan i huvudrollen som irländska Eilis. Hon växer upp i ett mindre samhälle där möjligheterna till ett bra jobb är små.

En dag får hon hjälp att flytta till USA där ett jobb på ett fint varuhus är ordnat. Hon bor inackorderad tillsammans med flera andra kvinnor och tar kvällskurser för att kunna avancera på jobbet.

Plötsligt får hon ett samtal från Irland och måste ta båten hem igen. Då ställs hon inför ett svårt val.

I Brooklyn möter vi ett 1950-tal som är snyggt återskapat. Soairse Ronan är mycket bra i huvudrollen och agerar med små uttrycksfulla medel.

Brooklyn är en ganska långsam film, kanske lite enkel som historia, men gripande med de stora valen hon ställs inför.

Mitt betyg blir en fyra, en inte så stark men ändå en fyra.

Japanskt blir det i Systrarna, där vi möter tre systrar i ett stort hus i utkanten av ett samhälle vid havet. De bor själva, och en dag får de veta att deras far har dött.

De åker till begravningen, där de möter sin halvsyster. De bjuder in henne att bo hos dem, och efter ett tag bestämmer hon sig för att flytta in.

Systrarna bygger på en serieroman, och ibland får man samma känslor som inför en tecknad Miyazaki-film - samma tempo och samma vardag där mycket finns inuti människorna.

På så sätt är det raka motsatsen till en actiondriven amerikansk film där allt ska utföras. Det är vilsamt, lite långsamt, men det händer mycket trots att det inte sägs eller visas.

I detaljerna finns mycket fint filmarbete. Jag ger en fyra till Systrarna.

Björn Jansson
bjorn.jansson@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista