Amin i Rinkeby. Foto: Christy Chamy/ Sveriges Radio
1 av 2
Amin i Rinkeby. Foto: Christy Chamy/ Sveriges Radio
Benjamin Dousa. Foto: Jonas Lovéus
2 av 2
Benjamin Dousa (M) i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. Foto: Jonas Lovéus

Järvafältet kan övervakas med kameror

"Jag tror att det blir lättare att förebygga våld"
2:04 min

Polisen vill sätta upp kameror i Rinkeby och Tensta i Stockholm. Inför kvällens möte i stadsdelsnämnden vill Benjamin Dousa (M) att politikerna stödjer polisens ansökan.

– Jag tror att det ökar tryggheten för Rinkebyborna, och det är väldigt många Rinkebybor som kommer fram till mig och frågar varför det inte finns kameraövervakning. Så för oss moderater kändes det naturligt att backa upp det förslaget som polisen gick fram med, säger Benjamin Dousa (M).

Vad skulle kunna bli bättre med sådan övervakning?

– Jag tror att det blir lättare att hitta vittnen, jag tror att det blir lättare att förebygga våld och brott och jag tror att det förenklar polisens dagliga arbete.

Det här kommer att bli en domstolsfråga i Kammarrätten så småningom. Vad tror du att er åsikt får för betydelse där?

– Det finns så klart inga garantier för att kammarrätten tar vårt beslut i beaktande men det vi moderater kände var att vi ska dra vårt strå till stacken. Sedan kommer de förhoppningsvis att göra en helhetsbedömning, men vi kände att vi ska göra vårt i frågan.

Det är polisen som begärt att få sätta upp övervakningskameror på flera platser på Järvafältet - bland annat Rinkeby torg och Tenstaplan.

Länsstyrelsen har sagt ja, men Datainspektionen ansåg att övervakningen skulle bli integritetskränkande. Därför drev inspektionen frågan vidare till förvaltningsrätten, som sa nej till polisens ansökan.

Nu väntar ännu en domstolsprövning i Kammarrätten. Det är inför den som Benjamin Dousa (M) vill att Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd ska uttala stöd för polisens önskan att få sätta upp övervakningskameror.

– Det är jättebra om det blir så. Vi blir glada, de flesta som bor här, säger Amin i Rinkeby.

Vad är det som kommer att bli bättre?

– Det är för säkerhetens skull, i första hand, säger Amin.

– Jag tycker att det är bra, för att mycket brukar hända så det är bra för att man kan se vad som pågår, säger Aldijana Murselovic.

Hur skulle du känna dig om det blev kameraövervakning?

– Det skulle kännas tryggt.

– Jag tycker att det är fel, säger Idriss Mohamod. Vi lever i ett fritt samhälle, så kallad demokrati, men i slutet av dagen så håller någon koll på oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".