Arkivfoto: Hasse Holmberg / TT
Arkivfoto: Hasse Holmberg / TT

Ny farled kan minska slitage av fartygstrafiken

1:33 min

Det kan bli aktuellt med en ny farled i skärgården. I arbetet med att minska slitaget av fartygstrafiken i Furusundsleden finns tankar om en ny farled in mot Stockholm.

Det här är dock en kontroversiell fråga som tidigare mött hårt motstånd då större båtar ska passera genom nya områden, men Lars Granath som utrett frågan menar att det finns stora miljövinster med en kortare väg.

– Jag kan förstå den argumentation att det blir en slags visuell nedskräpning på platser där det inte funnits tung trafik tidigare, säger Lars Granath, men det är samtidigt ur miljösynpunkt förkastligt att leda trafiken en sån omväg som Furusundsleden.

En rakare farled in mot Stockholm har varit aktuell förr, men stoppats. Idag finns Sandhamnsleden, men den är för trång för större fartyg.

Sjöfartsverket stödjer också idén om en ny farled och menar att den blir betydligt kortare än Furusundsleden vilket innebär minskade utsläpp.

– En möjlig sträckning kan vara att gå in i mellersta skärgården, säger regionschef Anders Nordin och den nya farleden skulle användas av både färjor mot Baltikum och en stor del av kryssningstrafiken, det här skulle även avlasta Furusundsleden.

Frågan utreds för närvarande och ambitionen är att få in det i kommande infrastrukturplan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista