Foto: AP
Den häktade mannen stred för Bashar al-Assad regim i Syrien. Foto: AP

Häktad för krigsbrott i Syrien

1:33 min

En man i 30-årsåldern häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för grovt folkrättsbrott alternativt grov krigsförbrytelse i Syrien. Bilder på det misstänkta brottet ska ha filmats och spridits i sociala medier.

Mannen är kort, snaggad och ser ut att vara i i god kondition, när han flankerad av vakter leds in till häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt.

– Han har varit på den syriska arméns sida. Jag vill inte nu gå in på under vilken period. Han förnekar brott, säger mannens advokat Johan Åkermark.

Någon gång under 2014 eller 2015 ska han, i Syrien, ha utfört en handling som enligt åklagaren utgör folkrättsbrott eller grov krigsförbrytelse.

– Det handlar om en gärning som är begången under den väpnade konflikten i Syrien. Vi har i nuläget inte kunnat precisera mer exakt när den sker, säger åklagare Reena Devgun.

Mannen har efter det misstänkta brottet rest till Sverige och sökt asyl här. Han anlände i juli förra året. Parallellt ska bilder på händelsen i Syrien ha spridits i sociala medier. I tisdags morse greps mannen i Stockholm, och idag häktades han.

Bilderna är centrala i utredningen.

– Det finns bilder som man kan säga är graverande för honom, säger Reena Devgun.

Utredarna utesluter inte att mannen kan ha begått fler brott utöver det han nu häktats för. De uppmanar personer som har information om den här typen av brott, att höra av sig till svensk polis.

– Vi är intresserade av konkreta uppgifter från människor som har och vill lämna uppgifter till svensk polis och åklagare, kring händelser som skett i Syrien och där vi har en misstänkt i Sverige, säger Hanna Lemoine, åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista