En 21-årig kvinna har hittats död vid ett motionsspår i Upplands Väsby. Foto: Christine Olsson/TT.
Foto: Christine Olsson/TT.

Dom efter mord i Upplands Väsby

I dag kommer domen mot den 19-åring som dödade en kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby.

Såväl åklagaren som försvararen har yrkat på att den 19-årige mannen ska dömas till rättspsykiatrisk vård - i enlighet med utlåtandet från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Socialstyrelsens rättsliga råd anser att 19-åringen led av en allvarlig psykisk störning när han dödade den 21-åriga kvinnan i somras och att störningen består. Det handlar bland annat om återkommande psykosliknande episoder samt en impulskontrollstörning.

I tidiga polisförhör pratade 19-åringen själv om sina impulser.

– Den här impulsen som du berättar om, som du fick när du såg henne. Vad var det för impuls? Vad tänkte du då när du såg henne första gången, frågar förhörsledaren.
– Döda, svarar 19-åringen.

19-åringen är åtalad för mord, försök till våldtäkt och för brott mot griftefrid för det han utsatte kroppen för sedan han dödat den unga kvinnan. Själv har han sagt att han inte försökt att våldta henne. 19-åringen nekar till mord men har erkänt den mildare rubriceringen dråp.

På kvällen den 5 augusti gav sig 21-åringen ut och sprang på ett motionsspår i Upplands Väsby norr om Stockholm. Sökpådraget drogs igång samma kväll sedan hennes föräldrar, som också sprang i motionsspåret, anmält henne försvunnen.

21-åringen hittades död klockan två på natten den 6 augusti.

Polisen sökte efter mördaren bland annat med hjälp av en gärningsmannaprofil och så kallad geografisk profilering. Man hörde också tidigare brottsdömda samt utredde mängder av tips.

Den 10 september kom tipset om den misstänkte 19-åringen som hördes och topsades samma dag. På kvällen greps han och erkände att han dödat kvinnan.

Den 11 september häktades 19-åringen av Attunda tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Den 7 december åtalades han för försök till grov våldtäkt, mord och brott mot griftefrid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista