Mörk himmel ovanför lägenhetshus. Foto: Lars Pehrson/TT.
Foto: Lars Pehrson/TT.

SKL vill ha fler snabbproducerade bostäder

2:03 min

För att hjälpa kommunerna att få fram bostäder snabbare planeras nu en landsomfattande upphandling mot byggbranschen.


Enligt Boverket behövs det 700 000 nya bostäder fram till år 2025. Från 2017 beräknas upphandlingen vara på plats. 

Exakt hur stort det specifika behovet är av den typ av snabbproducerade bostäder - som de allra flesta har råd med - ska Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, nu ta reda på i en enkät bland landets kommuner.

– Det vi kan se i dag är att alla kommuner har behov av att bygga nytt. Och det är en helt ny situation. Med den här upphandlingen vill vi stimulera utvecklingen av koncept, det vill säga byggsystem för bostäder, och det kan se väldigt olika ut, säger Jan-Ove Östbrink är bostadspolitisk expert vid SKL.

Han fortsätter:

– All hjälp i att underlätta den här processen är ju jätteviktigt i det här läget.

Luleå kommun är en av många kommuner som nu planerar för snabbproducerade bostäder för att möta bostadsbristen på kort sikt. Och samhällsutvecklingschef Anna Lindh Wikblad tycker SKL:s upphandling fyller ett syfte.

– Det är jättebra att inte alla ska uppfinna hjulet igen. Och jag tror att det är otroligt bra att göra en genomlysning för att få en översikt över vad det finns för aktörer på marknaden. Alltså hur hittar vi de bostäder vi vill ha och hur undviker de vi inte vill ha, säger Anna Lindh Wikblad i Luleå.

Men precis som Jan-Ove Östbrink på SKL tycker hon det är olyckligt att den här delen av lösningen på bostadsbristen ibland enbart förknippats med moduler eller billigare ”containerboenden”.

Det handlar snarare om ett annat byggsätt än vid konventionellt byggande, menar SKL. Att på olika sätt i fabriksmiljö kunna upprepa volymer.

– Exakt hur systemen är uppbyggda, om det är moduler eller färdiga element som sätts ihop på plats, kan se olika ut. Vi får se vad byggbranschen kan leverera i den här processen. Det ska bli väldigt spännande, säger Jan-Ove Östbrink. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista