Capio St Görans sjukhus. Foto: Björn Larsson Ask /Scanpix.
Snart kommer får Capio Sankt Görans sjukhus en förlossningsklinik (arkivbild). Foto: Björn Larsson Ask/TT

Klartecken för ny förlossning på Kungsholmen

På Kungsholmen är det nu grönt ljus för att bygga en ny förlossningsklinik på Sankt Görans sjukhus.

Mark- och miljööverdomstolen har bestämt att man inte kommer att pröva någon överklagan mot bygget. Tidigare har mark- och miljödomstolen avslagit överklagan från närboende.

Kliniken, som ska stå klar ungefär 2018, kommer drivas av vårdbolaget Capio och ha en kapacitet på 4 000 förlossningar årligen.

– Mitt mål är att så många kvinnor som möjligt ska få föda på det sjukhus de har valt i första hand, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för förlossningvården. 

Hon fortsätter:

– Förra året fick 9 av 10 sitt förstahandsval och vi vet att förlossningsvården till stor del lyckas väldigt väl i dag, men i år kommer BB Sophia att stänga så vi behöver bygga ut kapaciteten för att fler ska kunna få tillgång till fler förlossningsplatser.

Men socialdemokraterna är kritiska till dagens "glädjebesked" från Ella Bohlin (KD). Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd (S) säger till P4 Stockholm att det fortfarande är mycket som är osäkert.

– Inga besked har getts av alliansen om hur lång tid det kommer att ta från byggstart till att förlossningsverksamheten kan vara igång. Stockholms kvinnor behöver nu få garantier från Ella Bohlin att BB på St.Görans kommer att byggas skyndsamt och vara igång på utsatt tid, säger Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista