När P4 Stockholm frågar landstinget om intervju skickas det direkt till Primas vd.
1 av 2
När P4 Stockholm frågar landstinget om intervju skickas det direkt till Primas vd. Foto: Mariela Quintana Melin
P4 Stockholm har tagit del av mejlen mellan Primas vd Anna Wiklund och landstingets Conny Gabrielsson. Foto: Mariela Quintana Melin
2 av 2
P4 Stockholm har tagit del av mejlen mellan Primas vd Anna Wiklund och landstingets Conny Gabrielsson. Foto: Mariela Quintana Melin

Avtalet skulle rädda landstinget från pinsam situation

1:27 min

Det var inte förrän P4 Stockholm började granska Prima Liljeholmen som landstinget krävde tillbaka pengar från företaget.  Det visar mejl mellan landstinget och Prima.

"Kolla nedan. Om jag inte kommer undan så kommer jag att säga att vi har en uppgörelse att återbetala det som vi anser är felregistrerat. Hoppas du är med. "

Orden är Conny Gabrielssons, chef för enheten för psykiatri i landstinget. Han skriver och skickar iväg dem till Primas vd Anna Wiklund i december när P4 Stockholm har bett om en intervju med angående revisionen av Primas vuxenpsykmottagning i Liljeholmen.

Revisionen som gjordes av konsulter var klar i februari förra året. Den visade att Prima felaktigt hade tagit betalt av landstinget. Men det skulle dröja nästan ett år innan landstinget och Prima undertecknade avtalet om att företaget skulle betala tillbaka 450 000 kronor. Det var först efter att P4 Stockholm hört av sig som frågan började diskuteras, visar mejlen.

I mejlen framgår det att Anna Wiklund från Prima går med på att betala tillbaka om företaget får en "skriftlig utfästelse om utökad beställning" vid en av de andra kliniker som Prima driver på landstingets uppdrag.

"Hoppas att du förstår att det här handlar om att rädda er och oss från en pinsam offentlig situation", svarar Conny Gabrielsson.

Anna Wiklund vill i dag inte diskutera förlikningsavtalet. På frågan hur det kommer sig att hon har krävt en motprestation av landstinget för att betala tillbaka säger hon att det handlar om att patientökningen har varit stor:

– Det enda som jag har försökt kräva är att vi får betalt för den vård vi producerar, varken mer eller mindre, säger Anna Wiklund.

I förra veckan fick landstingets chefsjurist Anne Rundqvist i uppdrag av hälso- och sjukvårdsdirektören Barbro Naroskyin att utreda hur förlikningsavtalet mellan landstinget och Prima kom till.

P4 Stockholm har sökt Conny Gabrielsson utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista