Funktionshindrad man får hjälp. Foto: TT
Foto: TT

Tyresö privatiserar personlig assistans

1:43 min

Tyresö kommun har inte längre råd med kollektivavtalet som ger de personliga assistenterna alltför generösa villkor. Det menar socialnämnden i kommunen, som därför privatiserar verksamheten.

Agneta som är en av de personliga assistenter berörs säger att de inte bryr sig om brukarna.

– Har man inte en trygg arbetsgrupp med bra avtal så får man inte heller en trygg brukare.

Enligt kommunens beräkningar är personlig assistens inom kommunen dyrare än i privat regi eftersom de som är anställda inom kommunen har bättre villkor. Assistenter inom kommunen har tack vare kollektivavtalet kortare arbetsvecka, längre semester och bättre ersättning för jour, enligt kommunens uträkning.

Om verksamheten istället privatiseras kan personalkostnaderna sänkas med 4,2 miljoner kronor tror kommunens utredare. För Agneta och hennes 113 kollegor, innebär det att de ska göra samma jobb, men till sämre ersättning.

– Det är framförallt jourtimmarna som kommunen står för som nu kommer att försvinna. Så vi kommer att få sova hos brukarna utan att få betalt.

De fackliga organisationerna i kommunen betraktar nämndens beslut som ett angrepp mot själva kollektivavtalet och ställer sig frågan om kommunen tänker sig att spara på liknande sätt även inom andra delar av kommunen och om villkoren för kommunens runt 3000 anställda nu kommer ifrågasättas.

På Kommunals kontor, studerar undersköterskan Fernando Pereira, som företräder de personliga assistenterna i kommunen, de olika avtalen.

– Tidigare har kommunen, hela organisationen, genomgått en massa besparingar och effektiviseringar, men det här är första gången som man säger att det är avtalet som kostar för mycket. Så vi tycker att det rimmar väldigt illa med ambitionen som kommunen har att vara en bra arbetsgivare.

 Andreas Jonsson, moderat kommunalråd i Tyresö säger i en skriftlig kommentar till P4 Stockholm, att man inte hittat något annat alternativ att spara pengar på.

Enligt Andreas Jonsson har politikerna ett ansvar att erbjuda bra välfärdsverksamheter och att hushålla med Tyresöbornas pengar.
Den personliga assistansen styrs nationellt både avseende rättigheter för den enskilde samt vad det får kosta. Med detta beslut anser han att kommunen kan uppfylla alla dessa aspekter.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista