Lily James och Bella Heathcote i Pride and prejudice and zombies. Foto: UIP.
1 av 2
Lily James och Bella Heathcote i Pride and prejudice and zombies. Foto: UIP.
İlayda Akdoğan i Mustang. Foto: Scanbox Entertainment.
2 av 2
İlayda Akdoğan i Mustang. Foto: Scanbox Entertainment.

Mr Darcy får sällskap av zombier

2:13 min

Pride and prejudice and zombies heter en ny skräckkomedi som får ljummet betyg av Björn Jansson. Då är den franska filmen Mustang bättre.

Jane Austens klassiker Stolthet och fördom får nu sällskap av zombier. Kul idé kanske men det blir varken romantik- eller zombiefilm, utan bara lite av varje.

Systrarna på godset är utbildade i kampsport för att kunna döda zombier. Mr Darcy är en butter indiepop-lookalike. Han spelas av Sam Riley som gjorde Joy Division-sångaren Ian Curtis i filmen Control.

Det finns en del dråpliga scener och en del snygga, men helheten blir ändå ett frågetecken. Betyget blir en tvåa till Pride and prejudice and zombies.

Betydligt bättre är Mustang - en film om fem föräldralösa systrar som bor med sin farbror och farmor i ett stort hus. Vid skolavslutningen badar de i sina skoluniformer med några pojkar, och det blir för mycket för farbrorn och de konservativa byborna.

Flickorna låses in och efter en tid börjar man att leta efter män åt de äldsta. De ska giftas bort så deras heder kan behållas.

Det här är en film om förtryck, och kamp mot förtrycket. Flickorna är starka. De är lojala mot varann och försöker hitta vägar ut ur det här förtrycket.

Samtidigt är det här en mycket vacker film - ibland så vacker att inlåsningen och övergreppen hamnar i skymundan.

Mitt betyg till Mustang blir en fyra. Den är bra och sevärd Frankrikes Oscarsbidrag, men ibland känns den trots all smärta lite enkel - som när yngsta systern lär sig köra bil, för att kunna rymma, och allt går så himla enkelt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista