Gunno Gunnmo, ledamot i Kommissionen mot Antiziganism.
Gunno Gunnmo, ledamot i Kommissionen mot Antiziganism. Foto: Barbro Vivien / Svd / TT

"Sänder signaler om att hatbrott är okej"

2:44 min

Rättegångar där migranter anmält misshandel och hot har ställts in, rapporterar Kaliber i dag. "Det är mycket allvarligt", säger Gunno Gunnmo, ledamot i Kommissionen mot Antiziganism.


P1-programmet Kaliber har granskat rättsprocessen mot den så kallade Kistamannen, som har pekats ut för att flera gånger ha attackerat tiggande EU-migranter i Stockholm. 

Flera rättegångar mot Kistamannen har ställts in, då tingsrätten bedömt att de drabbade inte gått att få tag i - trots att deras kontaktuppgifter bland annat finns i svenska register. 

– Jag tycker att det är mycket allvarligt av en rad olika skäl - inte minst att det sänder en signal till gärningsmannen att det han håller på med är okej, säger Gunno Gunnmo, ledamot i Kommissionen mot Antiziganism, som jobbar med frågor om rasism och fördomar riktade mot romer.  

Han fortsätter:

– Rättsväsendet måste vara betydligt mer uppmärksam på vilka signaler de här typen av ärenden sänder. Det är viktigt att samhället träder in och skyddar offer som inte har tillräckliga resurser att skydda sig själva.

Vad betyder det att Kistamannen inte ställs till svars för det han misstänks för?

 – På det individuella planet är det självklart viktigt att förstå att handlingarna inte är okej. Utebliven reaktion från samhället kan ju tolkas som motsatsen. Det här gäller hatbrott överhuvudtaget - det är viktigt att samhällets reaktioner är tydliga. Finns det hat som en del av motivet - så är det en grund för att skärpa straffet för brottet.

Hur mycket kan man kräva av rättssystemet? Är det exempelvis rimligt att leta efter offer i andra länder?

 – Ja, det tycker jag. Om en åklagare och polis har bestämt sig för att inleda en förundersökning, så har man ju också bestämt sig för att föra ärendet till domstol om man hittar tillräckligt med bevisning. Och då ska man ju se till att ha målsägande och gärningsman på plats när rättsgången kommer, säger Gunno Gunnmo.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista